1 RENPAARD GEËUTHANASEERD EN 4 RENPAARDEN ERNSTIG GEKWETST: WAREGEM KOERSE 2017 EIST LOODZWARE TOL

Intimissimi (6 jaar) geëuthanaseerd na de eerste hindernisren, de Prijs Felix De Ruyck, en Storm of Swords (9 jaar), die in dezelfde ren een zware kwetsuur aan het kniegewricht opliep waardoor zijn rencarriëre afgelopen is, Faucon Rouge (6 jaar), die zwaar gewond raakte in de tweede hindernisren, de Prijs Roy de Blicquy, en Poligroom (7 jaar)en Tomcat De Kerser (10 jaar), die in de Grote Steeple Chase van Vlaanderen allebei een zware breuk van de oppervlakkige buigpees respectievelijk aan het rechter- en linkerbeen been opliepen en wier carrière eveneens voorbij is: de editie van Waregem Koerse eiste dit jaar een loodzware tol.

“Een te zware, onaanvaardbaar hoge tol, als u het mij vraagt," reageert een aangeslagen GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in een eerste reactie vlak na de vierde en laatste hindernisren. “1 paard dood en vier andere met een zware kwetsuur op 35 deelnemende renpaarden, dat is veel teveel van het slechte. Hier ben ik ziek van. Dit moet ik even laten bezinken. We moeten de moeilijkheidsgraad van de hindernissen en de selectiecriteria grondig evalueren met het oog op verregaande aanpassingen. Zo kan het echt niet verder. Aan de Open Ditch-hindernis, waaruit we te dikke takken lieten verwijderen, stelden we geen noemenswaardige problemen vast, maar dat beschouw ik niet eens als een schrale troost. Zoals het er nu aan toe gaat en ondanks alle meer en minder ingrijpende veranderingen, die de voorbije 21 jaar werden gerealiseerd, is de prijs die de renpaarden betalen onaanvaardbaar hoog. In zijn huidige vorm is Waregem Koerse niet veilig voor de renpaarden. Dat moet absoluut veranderen. Dit wil ik absoluut niet meer meemaken. Een echte paardenliefhebber kan dit niet aanvaarden.”

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be