1.502.319 gevalideerde handtekeningen voor een Europa zonder bont

Ook in België wordt proportioneel het vereiste aantal ruimschoots behaald: GAIA verzamelt 27.753 gevalideerde handtekeningen.

Brussel, 14 juni 2023 - Het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa (ECI Fur Free Europe) heeft vandaag 1.502.319 gevalideerde handtekeningen ingediend bij de Europese Commissie. In minder dan tien maanden tijd ondertekenden meer dan anderhalf miljoen Europese burgers het voorstel om pelsdierkwekerijen en de verkoop van bont in de hele EU te verbieden. GAIA trok de kar in België en verzamelde met zijn campagne 27.753 gevalideerde handtekeningen in ons land. Samen met de in de in de andere landen verzamelde handtekeningen vormt dit een krachtig signaal aan de Europese Commissie, die nu verplicht is om het thema te agenderen.

 

Het burgerinitiatief Fur Free Europe werd in mei 2022 gelanceerd door Eurogroup for Animals en kreeg de volle steun van GAIA (zie website) voor België en van meer dan tachtig andere Europese organisaties. Het initiatief roept op tot een EU-verbod op het kweken van pelsdieren voor bontproductie en een EU-verbod op de handel in bontproducten. 

Om door de Europese Commissie gehoord te worden, moet een burgerinitiatief 1 miljoen gevalideerde handtekeningen behalen. Daar is Fur Free Europe bij deze dan ook in geslaagd! In maar liefst éénentwintig lidstaten, waaronder België, werd de drempel voor het indienen bereikt (drempel voor België: 14.805). 

Verwacht wordt dat de Europese Commissie eind 2023 een voorstel zal publiceren om de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn te verbeteren en in overeenstemming te brengen met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Een Europees verbod op het kweken van pelsdieren voor bont moet hier dan ook absoluut deel van uitmaken. 

GAIA-directeur Ann De Greef: “In België zijn we er met GAIA in geslaagd om de pelsdierkwekerij te verbieden. Alle pelsdierkwekerijen in ons land zijn dicht en we zijn vastberaden om samen met anderhalf miljoenEuropese burgers hetzelfde te bereiken op Europees niveau. Dit recordaantal handtekeningen spreekt boekdelen. Europeanen willen geen bont meer: geen kwekerijen en geen handel. En dat is logisch, want deze gruwelindustrie tart iedere verbeelding. De Europese Commissie moet er zo snel mogelijk een einde aan maken.”


 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be