152.443 HANDTEKENINGEN VOOR DIEREN IN DE GRONDWET // GAIA met petitie op bezoek in de Wetstraat 16

Vanmiddag kreeg de Wetstraat 16 twee voorname pleitbezorgers voor de verankering van dieren in de Grondwet op bezoek: voorzitter Michel Vandenbosch en directeur Ann De Greef van GAIA brachten een karrenvracht handtekeningen mee. De kabinetschef van de premier, Rudy Volders, nam de petitie in ontvangst. 152.443 Belgen ondertekenden de petitie van GAIA. Net als 86% van de Belgen (Ipsos, 2017) willen de ondertekenaars dat de bescherming van de waardigheid van dieren grondwettelijk verankerd wordt. Michel Vandenbosch: “De overgrote meerderheid van de bevolking wil dat de zorg en het respect voor de waardigheid van dieren en hun welzijn een grondwettelijke basisplicht van onze staat, zijn instellingen en zijn burgers moet worden.” De petitie van GAIA zet die wil van de burgers extra in de verf. “Om dieren grondwettelijke bescherming te geven, roepen wij op om artikel 7bis of art. 23 van de Grondwet voor herziening open te stellen." 

In de aanloop naar Werelddierendag op 4 oktober 2016, lanceerde GAIA het idee om het respect voor de waardigheid van dieren en de bescherming van het dierenwelzijn als een fundamentele plicht van de Staat en zijn burgers in de Grondwet op te nemen. Vandaag hebben al 152.443 mensen de petitie www.dierenindegrondwet.be getekend. Dat daarvoor brede maatschappelijke steun is, blijkt trouwens ook uit de resultaten van de meest recente Ipsos-enquête: 86% van de Belgen is voorstander van een grondwetswijziging in die zin. 

Politieke moed
In 2018 werd het politieke debat rond de opname van dieren in de Grondwet onder impuls van GAIA geopend: oud-senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) en senator Sabine De Bethune (CD&V) dienden na overleg met GAIA een voorstel in om de zorg en het welzijn van dieren als gevoelige wezens met eigen belangen en waardigheid te verankeren in de Grondwet. Over dat wetsvoorstel - artikel 7bis in die zin uit breiden – werden vervolgens hoorzittingen georganiseerd in de senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden. Ook GAIA werd toen gehoord. 

“Het wetsvoorstel kon op veel politieke bijval rekenen”, zegt Vandenbosch. “Ironisch genoeg werd begin maart 2019 het verslag van de hoorzittingen in de commissie goedgekeurd maar werd over het wetsvoorstel zelf niet gestemd. Verslaggever Bert Anciaux (sp.a) stak zijn verontwaardiging over die gang van zaken niet onder stoelen of banken. Blijkbaar ontbrak de politieke moed. 

Belang
“Indien dieren grondwettelijk beschermd worden, zullen rechters het dierenwelzijn veel ernstiger nemen omdat de Grondwet bepaalt wat voor onze samenleving fundamenteel is,” verduidelijkt Michel Vandenbosch het belang. “Rechtbanken zullen wetsinbreuken, die nu nog te veel met de mantel der liefde bedekt worden, strenger bestraffen.” 

Geen tien jaar wachten
Het openstellen voor herziening van artikel 7bis of 23 van de Grondwet, zou politici de nodige ruimte geven om in de volgende legislatuur dieren op te nemen in de Grondwet. "Het is nu of nooit. De dieren kunnen echt geen tien jaar meer wachten op de bescherming die ze verdienen."

--- Einde bericht ---

ipsos_gaia_dieren_grondwet_report.pdf

PDF - 1.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be