2 PAARDEN LIEPEN LETSEL OP TIJDENS STEEPLE CHASES, GELUKKIG ZONDER AL TE VEEL ERG

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Editie 2021 redelijk goed afgelopen voor de paarden maar Open Ditch-hindernis en hindernis voor Ierse Berm blijken risicovolle pijnpunten

Brussel, 31 augustus 2021 - “WK 2021 is redelijk goed verlopen voor de paarden, maar 2 paarden liepen een letsel op, gelukkig zonder fatale gevolgen. Maar de Open Ditch-hindernis blijkt nog steeds een probleem. Net als de hindernis voor de Ierse Berm. Die moeten we in overleg met de organisatoren nader onder de loep nemen.” Dat zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch mee in een eerste evaluatie van de 3 hindernisrennen op Waregem Koerse. Beduidend minder paarden aan de start van de drie hindernisrennen, één ren minder dan vorige jaren: respectievelijk 5, 7 en 7 (Grote Steeple Chase van Vlaanderen) paarden kwamen aan de star. Ook van de partij: vijftien waarnemers van GAIA, die aan elke hindernis opgesteld stonden en het verloop van de rennen filmden. En een dierenarts-paardenexpert van GAIA keek mee toe op het verloop van de rennen en de situatie van de paarden. 

In de Prijs Baron Casier liep het paard Heniway wellicht door een verkeerd maneuver van de jockey een breuk op van een beentje boven het kniegewricht aan de hindernis voor de Ierse Berm. Gelukkig evenwel zonder fatale gevolgen: minstens zes maanden rust is ten zeerste aangewezen voor dit paard. Of het dier nog ooit aan een paardenren zal deelnemen, is hoogst onzeker. Twee valpartijen aan de Open Ditch-hindernis (Grand Cru en Flash Kill, deze laatste in hindernisren nr. 2, Prijs Rallye Waregem), gelukkig alweer zonder erg voor de paarden. 

Grote Steeple Chase van Vlaanderen: Jockey doet zijn paard Dos Santos stoppen voor de hindernis voor de Ierse Berm, een wijze beslissing want het paard liep twee uitgerokken oppervlaktebuigpezen op. Had het paard verder gelopen en nog over een hindernis gesprongen, had het zo goed als zeker een peesklap, een zeer ernstige, onomkeerbare kwetsuur, opgelopen, die mogelijk euthanasie had vereist. De jockey schatte de toestand van zijn paard dan ook goed in. Ook de  jockey van Caroubier liet zijn paard stoppen, voor de Open Ditch, een even wijze beslissing.

“Al bij al is deze editie redelijk goed afgelopen voor de paarden maar we gaan ook deze editie grondig evalueren met de organisatoren, zien waar er pijnpunten zijn, die nog altijd een risico vormen voor de veiligheid van de paarden (en jockey’s)”, onderstreept Michel Vandenbosch. "Waar we de problemen die de paarden in gevaar brengen, kunnen voorkomen, moeten we dat zeker doen. Dat is onze plicht als dierenrechtenorganisatie. Ik reken daarvoor ook op de medewerking van de organisatoren. Want echt paardvriendelijke rennen zonder dat de dieren letsels of kwetsuren oplopen, zijn ook in hun belang.”

-Einde bericht -

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be