354.752 doosjes Faux Gras® de GAIA in de rekken in 2017

Steeds populairder in Frankrijk, het land van de foie gras

Dit jaar liggen er voor het eerst meer dan 300.000 doosjes Faux Gras® de GAIA in de winkelrekken, een mijlpaal. Zo zijn er dit seizoen bijna 355.000 doosjes te koop, tegenover 210.000 vorig jaar. Deze groei (+60%) is de sterkste ooit sinds GAIA startte met zijn diervriendelijk alternatief voor foie gras. “Dit komt doordat de vraag in Frankrijk almaar toeneemt, het land dat wereldwijd aan de top staat op het vlak van de productie, consumptie en export van foie gras”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. “Het succes van ons volledig plantaardige en ethische alternatief voor foie gras (met als speciale ingrediënten truffel en champagne) wijst op een duidelijke tendens bij wie zijn feestmaal een diervriendelijke toets wil geven zonder in te boeten aan feestelijkheid. Dat is uitstekend nieuws voor de miljoenen vogels die wereldwijd elk jaar worden gedwangvoederd om foie gras te produceren”, onderstreept Ann De Greef. In België bieden alle grootwarenhuisketens, behalve Aldi en Albert Heijn, en natuurvoedingswinkels,Faux Gras® de GAIA aan. 

Zolang consumenten foie gras blijven eten, zelfs al doen ze het bij gelegenheid slechts één keer per jaar, b.v. wanneer het hen aangeboden wordt op een receptie, blijven de producenten hun dieren dwangvoederen. Daarom mobiliseert GAIA zich opnieuw om feestvierders op te roepen om foie gras links te laten liggen – ook als ze het enkel tijdens de eindejaarsfeesten eten. Tegelijk met de campagne vóór Faux Gras® de GAIA zendt GAIA van 13 tot 23 december een aangrijpende televisiespot uit op Eén en VTM om de kijker bewust te maken van het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van foie gras. GAIA somt op zijn website zeven redenen op om geen foie gras te eten en organiseert een petitie voor een verbod op het dwangvoederen van dieren in België. Die telt inmiddels meer dan 220.000 handtekeningen.

Dierenwelzijn sterk geschonden

Het staat buiten kijf dat de manier waarop foie gras vandaag de dag wordt geproduceerd, bijzonder dieronvriendelijk is. De gangbare productiemethode voldoet slechts aan drie van de twaalf criteria en aan geen enkel van de dierenwelzijnsprincipes van het Europese project Welfare Quality®, dat het welzijn van dieren opvolgt die gekweekt worden voor consumptie. Dat blijkt uit het nieuwste wetenschappelijke onderzoek over de productie van foie gras (2015) door prof. Donald M. Broom. Als dierenwelzijnswetenschapper aan de Universiteit van Cambridge is prof. Broom een wereldautoriteit. Eén van de factoren die een belangrijke rol speelt in de sterke schending van het welzijn van eenden, is het dwangvoederen zelf. Nu twaalf EU-landen een formeel verbod hebben ingevoerd op het dwangvoederen of vinden dat de wetten op de dierenbescherming deze praktijk de facto verbieden, wordt foie gras in nog slechts vijf EU-lidstaten geproduceerd: Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België.

Foie fin

Maar het is ook mogelijk om foie gras te produceren zonder vogels te dwangvoederen tot hun lever 9 keer groter is geworden dan normaal (van 50 gram naar 450 gram): men kan de gezonde levers van geslachte dieren gebruiken. “Maar producenten die foie gras produceren zonder eenden of ganzen te dwangvoederen mogen hun producten niet verkopen als 'foie gras'. Ze moeten het 'foie fin' noemen”, verduidelijkt de directeur van GAIA. “Tenminste: zolang de Europese wetgeving een minimaal levergewicht van 300 gram voor eenden en 400 gram voor ganzen blijft opleggen als voorwaarde om een product onder de benaming foie gras te mogen vermarkten. Maar zo'n abnormaal zware lever kan enkel verkregen worden door middel van dwangvoederen. GAIA wil dan ook dat de Europese wetgevende instanties die voorwaarde schrappen."

---Einde bericht---

Meer informatie:

Contact – Ann De Greef 0477/ 53 42 02

2015_-_final_fg_report_broom_rochlitz_nl_final_0.pdf

PDF - 5.8 Mb

2017-FAUX GRAS Ad Nl.pdf

PDF - 2.1 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be