57.025 Belgen vragen een verlaagd btw-tarief voor kattensterilisatie

GAIA overhandigt petitie aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke

Vandaag ontving Kamervoorzitter Siegfried Bracke GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en -directeur Ann De Greef in aanwezigheid van kamerlid Georges Dallemagne (cdH). Siegfried Bracke kreeg van GAIA maar liefst 57.025 handtekeningen ‘Voor een verlaagd btw-tarief voor kattensterilisatie’ overhandigd. GAIA hoopt dat de btw-verlaging op donderdag 25 april 2019 door de Kamer zal worden goedgekeurd. "Een btw-verlaging van 21% naar 6% op de in de drie gewesten verplichte kattensterilisatie is bedoeld om de mensen aan te zetten de wet na te leven en hun kat(ten) effectief te laten steriliseren”, aldus Ann De Greef.

In Vlaanderen (sinds 1 april 2018), Wallonië (1 november 2017) en Brussel (sinds 1 januari 2018) is het verplicht om uw kat te laten castreren of steriliseren. Die wetgeving, waar GAIA jarenlang voor geijverd heeft, voldoet ook aan de verwachtingen van alle dierenasielen en andere belanghebbenden in het veld, die geconfronteerd worden met de harde realiteit. "Niet-gesteriliseerde katten planten zich tijdens hun dagelijkse escapades uiteraard voort en daar komen dan 2 tot 3 keer per jaar 6 kittens uit voort. Dat worden zwerfkatten, die elkaar besmetten met allerlei virussen en de nieuwgeboren, ongewenste kittens eindigen massaal in de dierenasielen waar een groot deel doodziek noodgedwongen ingeslapen wordt. Katten zijn wegwerpdieren geworden omdat mensen de natuur hun gang lieten gaan."

Een stimulans voor burgers

Voor GAIA is het dan ook absoluut noodzakelijk ervoor te zorgen dat de recente wetgeving inzake de verplichte sterilisatie ook effectief wordt nageleefd. “Wij zullen blijven sensibiliseren en informeren”, zegt De Greef. “Maar er is meer nodig. Als het steriliseren van katten een burgerplicht is geworden, is het net zo legitiem dat de overheid de mensen helpt die verplichting na te komen.”

GAIA vraagt de federale overheid dan ook om het btw-tarief dat van toepassing is op de sterilisatie van katten (chirurgische ingreep zelf) te verlagen: dit tarief zou voordelig kunnen zakken tot 6%, in plaats van de huidige 21%. "Die maatregel zal een stimulans zijn voor de burgers, die sneller bereid zullen zijn om hun katten te laten steriliseren", benadrukt Ann De Greef. Je kat laten steriliseren of castreren, komt ook de gezondheid van het dier ten goede: een gesteriliseerde kat loopt beduidend minder kans op baarmoederontstekingen en baarmoederkanker. Gecastreerde katers sproeien minder en worden socialer en aanhankelijker.

Brede politieke steun

Gelanceerd in juli 2018, werd de bewustmakingscampagne ‘Te veel katten doden katten’ gekenmerkt door een nationale GAIA-tournee (de zogenaamde Zomertournee). Vrijwilligers van de dierenrechtenorganisatie toerden de hele zomer door het land met Oscar, de "Katmobiel" van GAIA - een grote bestelwagen die werd omgebouwd tot een gesteriliseerde kat. Het doel was iedereen informeren over de verplichte sterilisatie van katten.

Daarnaast konden de bezoekers ook een petitie ondertekenen waarin werd opgeroepen tot een verlaging van het btw-tarief voor de sterilisatie van katten van 21% naar 6%. Vandaag hebben al meer dan 57.000 mensen die petitie ondertekend. GAIA hoopt dan ook dat er op donderdag 25 april 2019 een wetsvoorstel zal worden aangenomen. Dit voorstel werd al door meerdere partijen ondertekend: Meyrem Almaci (Groen), Karin Temmerman (sp.a), Yoleen Van Camp (N-VA), Dirk Van Mechelen (open VLD), Catherine Fonck (cdH), André Frédéric (PS) en Georges Gilkinet (Ecolo).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be