60 dierenbeschermingsorganisaties slaan alarm

Wetsontwerp federale regering brengt consumentenbescherming en dierenwelzijn in het gedrang

Brussel, vrijdag 16 juni 2023 - 60 Belgische dierenbeschermingsorganisaties uiten in een open brief aan de leden scherpe kritiek op het wetsontwerp van de federale regering tot wijziging van de bepalingen van het oude Burgerlijk Wetboek met betrekking tot de verkoop van levende dieren aan consumenten.

Dit wetsontwerp, ingediend door Pierre-Yves Dermagne (PS), Vincent Van Quickenborne en Alexia Bertrand (Open Vld), vermindert het beschermingsniveau van de kopers van gezelschapsdieren ten voordele van de verkopers en ten koste van het dierenwelzijn. Minder rechten voor de koper, meer bescherming voor de verkoper, meer dierenleed: in zijn huidige vorm is dit ontwerp een achteruitgang.

De brief in kwestie beschrijft de schadelijke gevolgen, die de goedkeuring van dit ontwerp zou hebben. Het wetsvoorstel bevoordeelt vooral de handelaars en benadeelt in grote mate de toekomstige eigenaars van dieren alsook de dieren zelf, meer bepaald door:

  • de wettelijke garantieperiode terug te brengen van 2 naar 1 jaar. Dit is een sterke inperking van de rechtsmiddelen, die de koper heeft in geval van ziekte van het dier, ongeacht het feit dat sommige erfelijke aandoeningen (bijv. heupdysplasie, ontwrichting van de knieschijf, enz.) ten gevolge van slechte kweekpraktijken, zich pas na één jaar manifesteren.
  • de vrije keuze van dierenarts drastisch in te perken. Consumenten, die zonder vooraf bepaalde toestemming van de verkoper hun eigen dierenarts raadplegen, zouden hun rechten verliezen. Om deze te behouden, zal de eigenaar de dringendheid van de situatie moeten kunnen rechtvaardigen en dus in feite over diergeneeskundige vaardigheden moeten beschikken om de situatie correct in te schatten. 
  • een plafond voor de tussenkomst van de verkoper in geval van ziekte. De nieuwe regeling zou voor de vele kopers van kleine huisdieren niet eens de kosten van één dierenartsbezoek dekken, om nog te zwijgen van de dierenartskosten kosten voor grote huisdieren. 
  • De verkoper zal nog steeds dieren met erfelijke ziektes, afwijkingen en aandoeningen kunnen verkopen, zonder dat deze in detail moeten worden vernoemd. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de ernstige problematiek van de kweek van hypertypes, waarbij fokkers bepaalde specifieke morfologische kenmerken in extreme mate versterken.

 

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, legt uit: "Zo kan dit wetsontwerp absoluut niet door de beugel. Men probeert het te verkopen als vooruitgang terwijl het in feite een aanzienlijke negatieve impact zal hebben op toekomstige kopers van gezelschapsdieren en natuurlijk ook op de dieren zelf. Politici moeten rekening houden met de belangen van dieren en hun eigenaars in plaats van de handelaars te bevoordelen".

 

De dierenbeschermingsorganisaties roepen de regering met klem op om de tekst terug te sturen voor overleg, dit keer met alle belanghebbenden, of op zijn minst om het wetsvoorstel grondig te herzien en daarbij rekening te houden met de belangen van de toekomstige diereneigenaren én van de dieren zelf. De organisaties vragen de leden van Commissie Economie en Consumentenbescherming dan ook om dit ontwerp niet te stemmen.


Download en bekijk hier de open brief

Download hier de open brief

PDF - 864 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be