69 overlevende runderen zouden alsnog worden geslacht

GAIA dringt er bij minister Borsus op aan om Turkse overheid toch nog op andere gedachten te brengen

De Turkse autoriteiten hebben eindelijk beslist over de verdere bestemming van de 69 runderen die er een lijdensweg van 20 dagen hebben opzitten in een verre veetransport: de dieren zouden vandaag nog geslacht worden.  GAIA reageert vol afschuw en onbegrip op deze betreurenswaardige beslissing van de Turkse autoriteiten. “Maar zolang de dieren in leven zijn, is er hoop”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Wij blijven wij er bij federaal landbouwminister Willy Borsus op aandringen dat hij toch nog alles in het werk stelt om de Turkse overheid tot betere inzichten te brengen en de dieren in leven te laten.”

Nadat ze in België vertrokken waren op 8 april, zaten 70 runderen sinds 13 april vast in een vrachtwagen aan de Bulgaars-Turkse grens.  De dieren werden volledig aan hun lot overgelaten.  Eén dier is van honger en dorst omgekomen.  De overige 69 runderen werden gisteren, na een lijdensweg van 20 dagen, uiteindelijk bevrijd en tijdelijk in een stal ondergebracht in afwachting van hun uiteindelijke bestemming.

Het Olense vleesbedrijf Has Food, tegelijkertijd eigenaar én exporteur van de runderen, stelde voor om de 69 dieren op te vangen op zijn boerderij in Turkije.  Maar ten gevolge van een administratieve fout waren de bloedanalyses niet meer geldig waardoor de Turkse autoriteiten de dieren niet wilden toelaten op hun grondgebied. De Belgische autoriteiten hadden voorgesteld om de bloedanalyses opnieuw te laten uitvoeren om aan te tonen dat de dieren in goede gezondheid verkeren, schijnbaar tevergeefs. “Maar zolang de dieren nog in leven zijn, roepen wij minister Borsus op om zijn Turkse collega te overtuigen de dieren niet te slachten”, onderstreept GAIA-directeur Ann De Greef.

--Einde bericht--

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be