70 runderen geblokkeerd aan de Bulgaars-Turkse grens

Eindelijk bevrijd uit de vrachtwagen na een lijdensweg van 20 dagen. Eén dier heeft het niet overleefd.

Dankzij de snelle respons van velen op de oproep die GAIA gisteren samen met de choquerende beelden van 70 opgesloten runderen aan de Bulgaars-Turkse grens verspreidde, werden de dieren gisterenavond bevrijd uit de vrachtwagen. Nadat ze op 8 april vertrokken waren in België, werden de dieren vanaf 13 april 15 dagen en nachten aan hun lot overgelaten zonder eten noch drinken, in een berg van hun eigen uitwerpselen.

“Dit is goed nieuws voor de dieren” aldus Ann De Greef, directeur van GAIA. “We vinden het wel bijzonder betreurenswaardig dat één dier op het bovenste dek deze nachtmerrie niet overleefd heeft. Uiteraard maken we ons ook ernstig zorgen over het lot van de resterende 69 runderen.”

De dieren verblijven momenteel in een stal, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. Er is een runderziekte uitgebroken in Bulgarije en de dieren mogen omwille van hygiënische redenen niet meer terugkeren naar België. De kans is dus reëel dat ze vandaag nog ter plaatse geslacht worden.

Het Olense vleesbedrijf Has Food, tegelijkertijd eigenaar én exporteur van de runderen, heeft voorgesteld om de 69 dieren op te vangen op zijn boerderij in Turkije. De Turkse autoriteiten, die een besmetting van hun runderstapel vrezen, hebben tot op dit moment nog geen toestemming verleend om de dieren verder te transporteren.

Ann De Greef: “GAIA vreest voor het welzijn en de algemene gezondheid van de 69 runderen. We roepen alle betrokken partijen op om een snelle én humane oplossing te vinden voor deze tragedie. Deze verschrikkelijke gebeurtenis is niet nieuw en toont klaar en duidelijk de lange lijdensweg die miljarden dieren moeten ondergaan wanneer ze honderden en duizenden kilometers binnen en buiten de Europese Unie vervoerd worden. We roepen alle burgers en onze ministers en staatssecretaris van Dierenwelzijn op om definitief een einde te helpen maken aan verre veetransporten.”

---Einde bericht---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be