Actieplan VUB-Animalarium geeft onvoldoende garanties om proefdierenleed te voorkomen

Nog veel onbeantwoorde vragen en te weinig garanties die een herhaling van de feiten kunnen voorkomen

Brussel, 3 april 2017 - Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert ontgoocheld op de vandaag aangekondigde beslissingen over het proefdierencentrum aan de VUB. In een gezamenlijke persconferentie maakten Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets en VUB-rector Caroline Pauwels de maatregelen bekend die genomen werden naar aanleiding van het undercoveronderzoek van GAIA eind november vorig jaar.

“Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen en er zijn vandaag te weinig garanties die een herhaling van de feiten kunnen voorkomen,” zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Het is ons inziens dan ook te vroeg om een einde te maken aan de schorsing die de VUB opgelegd werd door het Brussels Gewest om nieuwe proeven op te starten. Er worden immers onvoldoende garanties gegeven dat de verregaande normvervaging bij een aantal verantwoordelijken aan de VUB aangepakt wordt. Zo blijft de hoofddierenarts die voortdurend blijk gaf van verregaand laxisme, gewoon op post.”

Niettegenstaande de VUB-rector beweert erg geschokt te zijn door de beelden en de situatie ernstig te nemen, deed ze vanochtend op de persconferentie erg haar best om de door GAIA onthulde feiten te minimaliseren. Ook op de vraag welke dodingsmethoden nog toegelaten zijn, antwoordde ze erg vaag. De GAIA-onderzoekster kon een aantal gruwelijke methoden zoals dieren levend in de diepvries steken en de hoofden van dieren met een schaar afknippen, op beeld vastleggen. De VUB zou enkel gestopt zijn met het gebruik van de diepvries als dodingsmethode.

Daarnaast stelde de Brusselse universiteit twee externe experten aan om dierproeven door te lichten. Een eenvoudige zoekopdracht op internet leert ons dat beide personen zelf betrokken zijn bij dierproeven. We kunnen hier dus moeilijk spreken van een onafhankelijke audit.

Tenslotte kwam er ook geen antwoord op de vraag hoe de VUB ervoor zal zorgen dat onderzoekers en verzorgers de juiste inschattingen kunnen maken over pijnniveaus van dieren tijdens experimenten.  

Einde persbericht

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be