Skip to Content
Aftrap Zomertournee 2018 in Antwerpen: Bill Barberis en Tanya Zabarylo aan het stuur van de GAIA-katmobiel

Aftrap Zomertournee 2018 in Antwerpen: Bill Barberis en Tanya Zabarylo aan het stuur van de GAIA-katmobiel

GAIA wil btw-verlaging kattensterilisatie

Vandaag hield GAIA met katmobiel Oscar – een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat - halt op de Groenplaats in Antwerpen. Zo gaf de dierenrechtenorganisatie - in aanwezigheid van acteurs en Antwerpse ambassadeurs Bill Barberis en Tanya Zabarylo – het startschot van zijn jaarlijkse zomertournee. Tal van vrijwilligers gaven de passanten uitleg over de verplichte sterilisatie van huiskatten in België. “Door te informeren, vragen te beantwoorden en onduidelijkheden op te helderen, willen we ervoor zorgen dat de mensen de wet naleven”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. Daarnaast herhaalt GAIA ook zijn eis tot een btw-verlaging van 21% naar 6% voor de sterilisatie van katten.

Sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht voor katteneigenaars om hun huisdier te laten steriliseren. Katten geboren na 1 april 2018 moeten vóór de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd worden. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moeten voor 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn. Eerder al werd de verplichting goedgekeurd in Brussel en Wallonië. “Wij hebben jarenlang gestreden voor die maatregel”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. “Het is noodzakelijk om de dumping van duizenden wegwerpkatten in asielen te voorkomen. Jaarlijks worden noodgedwongen in Belgische asielen meer dan 10.000 katten geëuthanaseerd, die geen thuis vinden.”

Onduidelijkheden ophelderen

De GAIA-vrijwilligers spraken passanten aan, informeerden hen over de nieuwe wetgeving en beantwoorden al hun vragen. “Er bestaat nog veel onduidelijkheid bij de burger over de nieuwe regelgeving”, aldus Vandenbosch. “Zo zijn er mensen die denken dat kattinnen minstens één nestje moeten werpen en dat met de nieuwe wet de huiskat dreigt uit te sterven. Natuurlijk is dat onzin. Om dergelijke mythes te weerleggen, is onze actie van levensbelang.” GAIA vroeg aan elke bezoeker van de katmobiel om de petitie te ondertekenen voor een verlaging van het btw-tarief voor de sterilisatie van huiskatten (van 21% naar 6%). Elke ondertekenaar kreeg een goodie bag mee en kon een selfie nemen met Oscar de katmobiel.

Bill Barberis en Tanya Zabarylo, ambassadeurs van de actie in Antwerpen en grote dierenvrienden, zien alvast het nut in van de actie. “Zelf hebben wij twee katten”, verduidelijkt Barberis. “Dat ze beide gesteriliseerd zijn, is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Als je weet dat één koppel katten voor 36 kittens kan zorgen in amper 16 maanden tijd is het geen verrassing dat de dierenasielen overvol zitten. Wij juichen de nieuwe wetgeving toe en hopen dat het een groot succes wordt.”

Voorzitter Michel Vandenbosch vult aan: “Bij katten is 1+1 gelijk aan 6 en tot 2 tot 3 keer per jaar. Katten kweken als konijnen. Wat veel mensen vergeten is dat veel zwerfkatten nakomelingen zijn van niet-gesteriliseerde huiskatten.”

De katmobiel houdt nog onder meer halte in Gent op 25 juli (met als ambassadeur Nicky Langley), Namen op 31 juli (in aanwezigheid van minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio) en Brussel op 1 augustus (in aanwezigheid van staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets).

Voor alle data en locaties kan u terecht op www.gaia.be/nl/nieuws/zomertournee-2018

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in Belgiƫ. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 50.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.


GAIA
Galerie Ravensteingalerij 27 - 1000 Brussels