Al 30 klachten over vuurwerk bij GAIA-meldpunt

“Oudejaarsavond was een ware hel voor onze huisdieren”

GAIA heeft sinds de jaarwisseling al een 30-tal klachten ontvangen over vuurwerkincidenten waar dieren bij betrokken waren. De dierenrechtenorganisatie richtte vorige week een meldpunt op waar particulieren uit heel België - nog steeds - terechtkunnen om hun verhaal te doen. “Paarden met een miskraam, honden die het aan hun hart krijgen, katten die dagenlang spoorloos blijven, papegaaien die overlijden,… Voor veel huisdieren was het vuurwerk op oudejaarsavond een ware hel”, vat GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch samen. Eerstdaags verstuurt de organisatie een brief naar alle Belgische gemeenten met de oproep om particulier vuurwerk te verbieden.

Sinds 28 december kunnen particulieren vuurwerkincidenten waar dieren bij betrokken waren, melden via [email protected] of op de website van GAIA. Sindsdien heeft de dierenrechtenorganisatie al een 30-tal klachten ontvangen, uit alle hoeken van het land. Meestal gaat het om dieren in paniek, maar sommige dieren raken zo getraumatiseerd dat ze er het leven bij inschieten. De meeste meldingen liepen binnen rond de jaarwisseling, maar ook vandaag nog moest het enkele mensen van het hart wat er met hun huisdieren is gebeurd tijdens het vuurwerk. “Oudejaarsavond was een ware hel”, vertelt iemand uit Hoogstraten. “Enkele vuurpijlen zijn in onze tuin beland: eentje vlak bij de hond, eentje in het kippenhok en eentje op ons dak. Onze huisdieren beleefden de schrik van hun leven.”

Echt schrijnend is het verhaal van een merrie in Wuustwezel, die haar ongeboren veulen verloor op oudejaarsavond, ten gevolge van de stress die ze ondervond door het onophoudelijke geknal van het vuurwerk. Dat duurde volgens de getuigenis van 17u30 ’s avonds tot 2 uur ’s nachts. “Onze merrie was in de helft van haar dracht”, vertelt de eigenares – die duidelijk erg aangeslagen is. “Ze was nochtans perfect gezond, net als haar ongeboren veulen.”

Oorlogszone

Iemand uit Lommel had dan weer het gevoel dat hij zich in een oorlogszone bevond. “Eén van mijn poezen is nog altijd niet opgedaagd en mijn hond was de hele tijd doodsbang. Deze morgen heeft hij een astma-aanval gehad”, klinkt het. Een andere dame vertelt dat haar hondje de hele tijd daverde van de schrik, dat haar hartje razendsnel klopte en dat ze zwaar hijgde, om zich uiteindelijk te verschansen onder kasten en zetels. Andere mensen brachten een halve nacht op de weide door, om te verhinderen dat hun paarden zouden uitbreken. “Wij zouden ook wel eens rustig willen vieren met onze geliefden, eerder dan oudejaarsavond in de koude te moeten doorbrengen omdat het vuurwerk onze paarden doet panikeren”, aldus de betrokkenen.

GAIA houdt alle meldingen van vuurwerkincidenten zorgvuldig bij. Getuigenissen blijven ook de volgende dagen nog welkom. Eerstdaags schrijft de dierenrechtenorganisatie een brief naar alle Belgische gemeenten, met de oproep om particulier vuurwerk te verbieden. “Nu al is het in 16 van de 44 Limburgse gemeenten verboden om de jaarwisseling met vuurwerk te vieren, tenzij de feestvierders een schriftelijke toestemming kunnen voorleggen”, zegt Michel Vandenbosch. “En de burgemeester van Wuustwezel liet optekenen dat volgens hem het draagvlak voor vuurwerk meer en meer ter discussie komt. Dat wijst toch op een belangrijke mentaliteitswijziging. Hoe dan ook, bij GAIA zijn we er hoe langer hoe meer van overtuigd dat een verbod op particulier vuurwerk zich opdringt, in combinatie met een systeem van GAS-boetes voor wie niet horen wil.”

Overzicht van alle meldingen

XLSX - 56 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be