Arrest Raad van State: Slachthuis Tielt blijft dicht zo lang het geen goed actieplan voorlegt!

Brussel, 3 april 2017 - De slachtactiviteiten in het varkensslachthuis van Tielt blijven voorlopig stilliggen. Dat heeft de Raad van State beslist in een arrest waarvan de dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights zopas in kennis gesteld zijn. Het waren de uitbaters van het varkensslachthuis, die hoogdringendheid aanvoerden, om de onmiddellijke intrekking van de sluitingsbeslissing van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts te eisen. De Raad van State erkent dat in het slachthuis inbreuken werden gepleegd maar stelt een finale beslissing uit tot 20 april om het slachthuis de kans te geven een degelijk actieplan uit te werken met maatregelen die wel voldoende zijn om het dierenwelzijn te garanderen en de dierenmishandelingen te verhelpen. GAIA en Animal Rights hebben er niet al teveel vertrouwen in dat het slachthuis aan die doelstellingen zal weten te voldoen. "We denken eerder dat het slachthuis alles in het werk zal stellen om zand in de ogen te strooien en de indruk te wekken dat de wrede mishandelingen tot het verleden zullen behoren", reageren GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Animal Rights- voorzitter Nadine Lucas eensgezind. "Één ding is zeker: het slachthuis blijft voorlopig dicht! En dat vinden wij alvast een goeie zaak."

De advocaat van GAIA en Animal Rights, Anthony Godfroid, zegt: "Hoewel het slachthuis in een aantal kranten heeft doen uitschijnen dat de Raad van State ervoor zou zorgen dat men snel terug zou opengaan, is dat hier en nu niet het geval. Ben Weyts heeft tot nu toe 5 actieplannen geweigerd omdat ze tekortschoten op het vlak van dierenwelzijn. Als het slachthuis geen tandje bijsteekt blijft het inderdaad dicht tot 20 april. De bescherming van het dierenwelzijn wordt duidelijk au sérieux genomen."

Vanmorgen legden zo'n vijfhonderd actievoerders van Animal Rights, GAIA en Bite Back bloemen neer aan het slachthuis. De stille protestwake was bedoeld om de slachtoffers van de wreedheden waardig en respectvol te gedenken en te protesteren tegen de plannen van het slachthuis om de slachtcapaciteit van 1,5 miljoen varkens uit te breiden naar 2,5 miljoen varkens. Dat vinden de actievoerders "complete waanzin.

--- Einde persbericht ---

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be