Bianca Debaets wil kermispony’s verbieden

GAIA: “Dat is goed nieuws”

Brussel, 15 april 2017 - De Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, wil een einde maken aan kermisattracties met pony’s, de zogeheten kermispony’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanmorgen kondigde ze aan dat ze  een wetsontwerp in die zin zal voorleggen aan de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn, waarin o.a. GAIA zetelt. GAIA-directeur Ann De Greef vindt het initiatief van de staatssecretaris goed nieuws. “Kermispony’s zijn niet meer van deze tijd. Dierenwelzijnsorganisaties krijgen er al jaren klachten over en zijn al jaren vragende partij om ze niet meer toe te laten.

Het Koninklijk Besluit betreffende het welzijn van paarden en pony’s op kermissen uit 2013 stelt een reeks voorwaarden waaraan de carroussels moeten voldoen om een aantal wanpraktijken uit te sluiten en de leefomstandigheden van de pony’s, die als slaafjes van de kermis voortdurend eentonig langzaam rondjes moeten draaien, te verbeteren. Die regelgeving biedt echter onvoldoende garanties.

Ann De Greef: "In de praktijk worden de wettelijke normen nauwelijks gecontroleerd tijdens lokale kermisevenementen. Dergelijke attracties met pony’s doen ook afbreuk aan de waardigheid van de dieren. Stichtende voorbeelden van respectvol omgaan met paarden, zijn dergelijke attracties niet. Wij hebben altijd gezegd dat de huidige regelgeving slechts een stap is maar dat een verbod de beste optie blijft.”

De GAIA-directeur vult aan: “Acht Brusselse gemeenten, vier Vlaamse (Antwerpen, Gent, Bredene en Leuven) en één Waalse (Waterloo) laten geen kermispony’s meer toe. Ik nodig de Vlaamse en Waalse ministers van Dierenwelzijn alvast uit om het voorbeeld van hun Brusselse collega te volgen.”

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be