Bont uit de mode: cijfers bevestigen naderend einde van de industrie
Positieve impact van campagnes tegen bont
Brussel, 28 november 2024 – Naar aanleiding van Fur Free Friday morgen, vrijdag 29 november, maakt GAIA cijfers bekend die de achteruitgang van de bontindustrie aantonen. In 2023 is het aantal dieren dat wereldwijd wordt gedood voor hun pels met bijna 40% gedaald. In Europa daalde het aantal bontfokkerijen sinds 2018 met 75%. Deze ontwikkelingen zijn een bemoedigend signaal voor GAIA en andere dierenrechtenorganisaties.
Einde van bontfokkerijen in Europa
Vandaag de dag zijn er nog 1.088 bontfokkerijen in Europa, tegenover 4.350 in 2018. Het aantal dieren dat jaarlijks wordt gedood, daalde in minder dan tien jaar tijd van 44 miljoen naar 7 miljoen.
De bontindustrie in Europa loopt op zijn einde, mede dankzij nationale verboden in 15 EU-lidstaten, waaronder Nederland, Italië en België. Polen en Finland, ooit grote Europese producenten, zien hun activiteiten sterk teruglopen door veranderende wetgeving en een afnemende vraag, de maatschappelijke weerstand tegen bont blijft groeien.
Geen bontfokkerijen meer in België
Sinds 2023 is het fokken van dieren voor bont in België volledig verboden. De nationale productie is daarmee tot nul gereduceerd, terwijl er in het verleden jaarlijks nog 150.000 dieren werden gedood. Tegenwoordig verkopen slechts enkele luxemerken, zoals Louis Vuitton, Dior en Hermès, nog bont in België.
“De dalende vraag naar bont en de groeiende afkeer van de bevolking voor deze industrie tonen aan dat het hoog tijd is om definitief afscheid te nemen van deze wrede praktijk. Wij pleiten voor een volledig verbod op de verkoop van bont. Zo kan België een voorbeeld zijn voor de rest van Europa en een wezenlijk verschil maken voor dieren.” - Ann De Greef, directeur van GAIA
Wereldwijde achteruitgang
Zelfs in China, de grootste bontproducent ter wereld, zien we een positieve trend: sinds 2022 is de productie er meer dan gehalveerd. Dit toont aan dat campagnes en de wereldwijde bewustwording daadwerkelijk effect hebben. Steeds meer mensen kiezen voor respect voor dieren.
Officiële cijfers uit recent rapport Fur Free Alliance