Broodfok: maximumstraf gevorderd voor de schande van Kasterlee

Brussel 19 februari 2018, Vandaag vond in de correctionele rechtbank van Antwerpen de zaak tegen Gerd Wellekens plaats. Wellekens had tijdens zijn loopbaan duizenden honden ernstig verwaarloosd en mishandeld om er op een perverse manier profijt uit te halen. De Procureur des Konings vorderde de maximumstraf van zes maanden effectieve gevangenisstraf, 12.000 euro boete en een levenslangs verbod op het houden van alle diersoorten. Meester Anthony Godfroid en dierenrechtenorganisatie GAIA reageren verheugd. “Zulke immorele figuren mogen hun straf niet ontlopen”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Op 19 maart volgt de uitspraak. Wellekens zelf kwam niet opdagen.

“Het is opnieuw een goede zaak dat het Antwerpse parket bereid is om strenge straffen te vorderen voor broodfokkers”, aldus Meester Godfroid. “Na Puppyhouse in 2017 volgt nu hopelijk de veroordeling van BVBA Just Dogs – het bedrijf achter de Antwerpse Puppykennel, Kempenaars Kennel en Milando Breeding.”

De Procureur sprak duidelijke taal: “Het ging hier over een dierensupermarkt met nauwelijks aandacht voor het welzijn van de honden." Ze benadrukte ook dat fokkerijen van deze schaal onmogelijk kunnen voorzien in een correcte verzorging van de dieren. “Dat stemt ons hoopvol”, aldus Meester Godfroid. “Dergelijke puppyfabrieken zouden nooit nog een vergunning mogen krijgen noch van de lokale besturen noch van de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn”, vult Vandenbosch aan. GAIA is nu van plan om deze zaak - de schande van Kasterlee - aan te kaarten bij de gemeente Kasterlee in de hoop dat die gemeente nooit nog een vergunning voor zo’n puppyfabriek uitreikt.

Historiek

Op 30 maart 2016 diende dierenrechtenorganisatie GAIA klacht in bij de Antwerpse onderzoeksrechter tegen Gerd Wellekens – die intussen België ontvlucht was - wegens ernstige dierenverwaarlozing. Wellekens was op dat moment de uitbater van Kempenaars Kennel, Antwerpse Puppykennel (gebundeld in de vennootschap BVBA Just Dogs) en Milando Breeding (ondergebracht onder BVBA Dogs Unlimited Belgium).

Jarenlang maakte Wellekens zich schuldig aan dierenmishandeling. “Hij maakte daarenboven valse publiciteit voor de dieren via het verzonnen logo International Quality Breeders”, aldus Vandenbosch. Daardoor dachten de consumenten dat de puppy’s van kleinschalige kwekers kwamen terwijl ze eigenlijk van zijn puppyfabriek ‘De schande van Kasterlee’ kwamen of zelfs uit Hongarije geïmporteerd werden.

Op 24 maart 2016 legde Wellekens de boeken neer. “Met zijn faillissement op bekentenis had hij een echt sterfhuis voor ogen”, spreekt de advocaat van GAIA, meester Anthony Godfroid. “Hij wilde alle miserie en schulden in BVBA Just Dogs laten zitten en de honden voor een habbekrats verkopen aan BVBA Dogs Unlimited Belgium, zijn andere BVBA.”

Dankzij de inzet van GAIA werden na het faillissement op 1 april 2016 meer dan 400 honden weggehaald uit Kasterlee en ondergebracht in verschillende asielen. De honden waren er heel erg aan toe: ze vertoonden allerlei ernstige verwondingen, waren verwaarloosd en ziek (vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels, darmparasieten,...). Op 9 november 2017 werd Wellekens doorverwezen door de Antwerpse raadkamer naar de correctionele rechtbank voor inbreuken op onder meer artikel 1 van de Dierenwelzijnswet.  

---Einde bericht---

Meer informatie:

Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter : 0475/45.20.15

Meester Anthony Godfroid, advocaat van GAIA: 0494/75.31.71

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be