Broodfok: milieuvergunningsaanvraag Hoeve Hoogland geweigerd door gemeente Kasterlee
Brussel, 21 november 2017 - Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert tevreden op deze weigering: “Hoeve Hoogland is een beruchte broodfokker die reeds verschillende keren veroordeeld werd voor de verkoop van zieke dieren”, beklemtoont GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "De gemeente Kasterlee heeft er goed aan gedaan om deze milieuvergunningsaanvraag te weigeren op basis van het door GAIA ingediende bezwaarschrift en het massaal protest van de bevolking. Het leidt geen twijfel dat 154 extra ‘kweekhonden’ een enorme impact op het milieu hebben en dat hun welzijn niet gegarandeerd kan worden."
Op 7 augustus 2017 vroeg Hoeve Hoogland een milieuvergunning aan bij de Gemeente Kasterlee om de ‘capaciteit’ uit te breiden met 154 volwassen extra kweekhonden. Een openbaar onderzoek werd opgestart door de milieudienst van Kasterlee. GAIA, gesteund door vele buurtbewoners, diende een bezwaarschrift in bij de gemeente om de burgemeester te overtuigen Hoeve Hoogland geen vergunning te verlenen. De moeite heeft geloond. De Gemeente Kasterlee maakte bekend dat zij de milieuvergunningsaanvraag heeft geweigerd.
Vele redenen voor weigering
Er zijn vele redenen om de aanvraag van Hoeve Hoogland te weigeren.
- In eerste instantie gaat het over de definitie van 'een hond'. Een hond is volgens het Vlaamse milieurecht pas een hond wanneer het dier de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt. Hoeve Hoogland heeft een vergunning aangevraagd voor volwassen ‘kweekdieren'. Aangezien puppy’s niet worden meegerekend gaat het in werkelijkheid niet om een uitbreiding met 154 honden, maar om een uitbreiding met ongeveer 500 (!) honden.
- Ook is het onmogelijk om met een beperkt aantal medewerkers – in de milieuvergunningsaanvraag wordt over maximaal 5 werknemers gesproken – een dermate groot aantal honden te socialiseren. Honden die niet worden gesocialiseerd en niet correct worden behandeld, kunnen angstig en agressief zijn. Deze honden worden echter wel verkocht als huisdier.
- Bovendien is Hoeve Hoogland een beruchte broodfokker. De burgerlijke rechter heeft Hoeve Hoogland reeds verschillende keren veroordeeld voor de verkoop van zieke dieren. Sommige dieren waren zelfs besmet met een zoönose. Dit zijn ziekten die door dieren op de mens kunnen overgedragen worden (zoals giardia of andere parasieten).
- Hoeve Hoogland kweekt ook katten. Het kweken van katten werd echter niet vermeld in de milieuvergunningsaanvraag. Dit had naar alle waarschijnlijkheid tot doel om de uitbreiding minder ingrijpend te laten uitschijnen dan ze in werkelijkheid is.
"GAIA wil het gemeentebestuur van Kasterlee aanmoedigen om waakzaam te zijn voor eventuele nieuwe vergunningsaanvragen ingediend door Hoeve Hoogland. De waarheid en problematiek die achter deze aanvragen schuilt, is namelijk niet op het eerste zicht duidelijk,” aldus Michel Vandenbosch.
Hoeve Hoogland specialist in verkoop zieke honden en katten
“GAIA ontvangt al jaren klachten over Hoeve Hoogland. De zaakvoerder van dit bedrijf heeft zich in de loop der tijd als het ware gespecialiseerd in de verkoop van zieke honden en katten. Het is duidelijk dat dergelijke grootschaligheid nefast is voor mens en dier. De uitbreiding mag er niet komen,” verduidelijkt Michel Vandenbosch.
Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA voegt daaraan toe: “De gemeente Kasterlee heeft de juiste beslissing genomen door de milieuvergunning te weigeren. Nu is het belangrijk dat de gemeente niet in één of andere juridische valstrik trapt en waakzaam blijft. De gemeente moet zich daarom goed informeren over de kattenkwekerij van Hoeve Hoogland waar de inspectie Dierenwelzijn, met Ben Weyts als voogdijminister, al regelmatig besmette en zieke katten heeft aangetroffen.”
---Einde bericht---