Brussel wil ponycarrousels ook op markten verbieden

GAIA: "Uitstekend nieuws, hopelijk volgt Vlaanderen”

Brussel, 28 mei 2020 - Het Brussels Gewest zal op initiatief van dierenminister Bernard Clerfayt (DéFI) het verbod op ponycarrousels aanscherpen. Het verbod was sinds 1 januari 2019 van kracht, maar de wetgeving bevatte enkele hiaten. Zo werden ponymolens verboden op kermissen maar doken ze nog af en toe op tijdens bijvoorbeeld rommelmarkten. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is de aanscherping van de wetgeving uiteraard goed nieuws. "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat eindelijk deze oubollige attracties 100% verbieden. Niet alleen tijdens kermissen, maar ook op markten, vlooienmarkten, enz. Dit is uitstekend nieuws, die de overgrote meerderheid van het publiek als positief beschouwt.”

Sinds 1 januari 2019 verbiedt het Brussels Gewest het gebruik van pony's als kermisattractie. Hoewel deze wetgeving een einde had gemaakt aan de vele carrousels met pony's en paarden, was ze alleen van toepassing op kermissen, zodat het nog steeds mogelijk was om een ponycarrousel te vinden op markten, rommelmarkten en andere soortgelijke plaatsen.

De nieuwe ontwerpverordening breidt dit verbod uit tot ezels, muilezels en andere paardachtigen. Ook wordt het gebruik van deze dieren op markten, rommelmarkten en andere soortgelijke plaatsen, naast kermissen, verboden.

Een sterk signaal

De dieren werden vaak gedwongen om in een lawaaierige omgeving in cirkels rond te lopen. Uren aan een stuk… GAIA is altijd vastberaden geweest om hier definitief een einde aan te brengen. Vandenbosch besluit: "Ook al moet de ontwerpverordening nog door het Parlement worden goedgekeurd, het is een sterk signaal dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dierenwelzijn heel hoog plaatst. GAIA dringt er bij de Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), op aan om het initiatief van minister Clerfayt te volgen. In het Vlaams regeerakkoord is overigens een uitdoofbeleid kermispony’s opgenomen.”

Contact: 
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be