Lezing Brusselse Codex Dierenwelzijn uitgesteld: GAIA hekelt het gebrek aan respect van de PS voor dieren en hun welzijn

Brussel, 28 maart 2024 - Als gevolg van de betreurenswaardigde door de Parti Socialiste (PS) opgelegde blokkade ziet de Brusselse regering zich genoodzaakt om de derde lezing van het ontwerp van de Codex Dierenwelzijn, dat werd opgemaakt door verantwoordelijk minister Bernard Clerfayt (Défi), nog maar eens uit te stellen. GAIA is van mening dat deze schandalige situatie het concept van democratie simpelweg negeert. De dierenrechtenorganisatie roept alle verkozen PS-vertegenwoordigers op om de Brusselse Parti Socialiste tot inkeer te brengen.

De PS, die vreesde dat bij een bespreking van de Codex in het Parlement een amendement zou worden ingediend om om onverdoofd slachten te verbieden, besloot de derde lezing van de Codex Dierenwelzijn nog maar eens te blokkeren.

Daarmee dreigen alle in de Codex opgenomen verbeteringen dan ook in het water te vallen. Naast de bevestiging van enkele reeds van kracht zijnde regels, zoals het verbod op thuisslachten, dwangvoederen voor foie gras en kermisponey’s, zou de Codex ook enkele nieuwe maatregelen bevatten, zoals een verbod op de invoer van puppy's en kittens, een verbod op de handel in levende dieren op beurzen en markten, de invoering van een vergunning voor het houden van dieren, een verbod op alle dieren in circussen, een verbod op het vergassen en verhakselen van kuikens, een verbod op het houden van amfibieën, een verbod op vuurwerk, elektrische halsbanden en lijmvallen, en de verplichte verdoving van inktvissen en kreeften voordat ze worden gedood.

GAIA-directrice Ann De Greef reageert teleurgesteld : "We zijn enorm verontwaardigd over de door de Parti Socialiste aangenomen strategie in deze kwestie. Uit angst om volledig alleen te komen staan bij een stemming over onverdoofd slachten in het Parlement besluit de PS om dan maar de hele Dierenwelzijnscodex op het spel te zetten door hun blokkade. Er werd twee jaar lang gewerkt aan deze tekst, die voor vele dieren een grote vooruitgang zou betekenen. Dit gaat nu allemaal verloren… Dit is een ongelooflijk laf politiek manoeuvre en toont een schaamteloos gebrek aan respect voor dieren en hun welzijn." 

GAIA roept alle verkozen vertegenwoordigers en leden van de Parti Socialiste op om hun stem te laten horen en op te komen voor de belangen van dieren en zo ook parlementaire democratie te respecteren.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be