Btw op dierenzorg: GAIA geeft het woord aan de dieren
De honden van Ben Weyts én Georges-Louis Bouchez hebben een belangrijke boodschap voor Jan Jambon

Sepp, de hond van minister Ben Weyts, neemt het woord:
Ook Liloo, de hond van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, laat van zich horen:
Brussel, 1 juli – Sepp, de hond van minister Ben Weyts, en Liloo, de hond van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, spreken minister Jan Jambon rechtstreeks aan in GAIA’s nieuwe ludieke en interactieve digitale campagne. Samen pleiten ze voor een verlaging van de btw op dierenzorg, want dierenzorg is geen luxe.
De dierenrechtenorganisatie pleit voor een verlaging van de btw op dierenzorg voor particulieren naar 6%, zoals die ook geldt voor veehouders, die dieren houden voor productiedoeleinden. Momenteel bedraagt die voor particuliere houders van gezelschapsdieren nog steeds 21%. Via de website www.geefonseenstem.be kunnen burgers een kort filmpje maken waarin hun gezelschapsdier, tot leven gebracht met behulp van artificiële intelligentie, zelf het woord neemt om minister Jambon aan te spreken en te vragen om deze fiscale ongelijkheid recht te zetten.
Dierenzorg is geen luxe
Met deze campagne wil GAIA één duidelijke boodschap uitdragen: wie zijn dier graag ziet en goed verzorgt, mag daarvoor niet afgestraft worden met een btw-tarief van 21 %. In België geldt voor houders van gezelschapsdieren nog steeds een btw-tarief van 21% voor een bezoek aan de dierenarts, terwijl veehouders, die dieren houden voor productiedoeleinden, slechts 6% betalen. Een kromme logica die veel zegt over de prioriteiten van het huidige systeem. Een dier verzorgen is geen luxe. Het is een basisbehoefte die een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van miljoenen Belgen met een gezelschapsdier.
“6 % btw op diergeneeskundige zorgen voor wie vee houdt dat geslacht wordt, 21 % btw op zorg voor gezelschapsdieren, is ronduit onrechtvaardig,” zegt Ann De Greef, algemeen directeur van GAIA. “Het geeft een totaal verkeerd en onaanvaardbaar signaal aan de bijna 3 miljoen Belgische gezinnen met een gezelschapsdier: dat het financieel voordeliger is een dier te houden om het uiteindelijk te slachten, dan het als gezinslid goed te verzorgen.”
Op de website www.geefonseenstem.be kunnen burgers hun gezelschapsdier letterlijk een stem geven. Ze maken met een paar klikken een korte, geanimeerde video waarin het dier zich rechtstreeks richt tot de federale minister van Financiën. GAIA roept iedereen op om de video te delen via sociale media en zo Jan Jambon rechtstreeks aan te spreken.
Europa staat niet in de weg: België kán actie ondernemen
Andere Europese landen gingen België al voor. In Ierland geldt bijvoorbeeld een verlaagd tarief op dierenzorg. In Italië werd in 2024 een wetsvoorstel ingediend om de btw te verlagen van 22% naar 10%. België heeft dus alle ruimte om zelf actie te ondernemen.
Een concreet verschil voor dierenwelzijn en de hele samenleving
Het gaat hier niet alleen om geld of percentages, maar om wat er op het terrein verandert. Uit een opiniepeiling blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen met een niet-gesteriliseerde kat bereid zou zijn om zijn of haar kat onvruchtbaar te laten maken indien de btw op dierenzorg zou zakken naar 6%. (Ipsos, 2024, in opdracht van GAIA) Een kleine aanpassing, een groot effect: minder ongewenste nestjes, minder druk op overvolle asielen en minder dierenleed. Terwijl de kattenpopulatie zorgwekkend blijft toenemen, kan deze maatregel net het verschil maken voor duizenden dieren én hun baasjes.