Chirurgische biggencastratie: GAIA lanceert nieuwe campagne

Beelden te pijnlijk: pigselen noodzakelijk

Brussel, 16 november 2018 - Vandaag lanceert GAIA een nieuwe campagne voor een verbod op de chirurgische castratie van biggen. Een tv-spot is zowel te zien op de Vlaamse (Een en VTM) als Waalse televisie (RTL-TVI) van 16 tot en met 29 november. De spot van 30 seconden toont gepigseld hoe biggen chirurgisch gecastreerd worden. “Al jarenlang rijgen zowel de politieke wereld als de boerenorganisaties de ene loze belofte aan de andere”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Zelfs het regeerakkoord – waarin een verbod vanaf 2018(!) is opgenomen - wordt in deze kwestie behandeld als een vodje papier. Wel… zolang er geen verbod is, zetten wij onze campagnes verder!”

Als de nieuwe tv-spot één ding duidelijk moet maken, dan is het wel dat chirurgische castratie heel pijnlijk is voor de biggen. Ze krijsen het uit terwijl de varkensboer zonder verdoving de teelballen verwijdert en de zaadleiders doorsnijdt. En dat allemaal onder het oog van het moedervarken… . De ingreep is niet alleen pijnlijk voor de dieren. “Omdat het zo pijnlijk is om naar te kijken, hebben we de beelden gepigseld voor de kijkers”, legt Vandenbosch uit.  

Berengeur
GAIA hoopt dat de nieuwe campagne de politici nu eindelijk eens wakker schudt. Maar liefst 83% van de Vlamingen (Ipsos, 2017) vindt dat het Vlaamse regeerakkoord moet uitgevoerd worden en dat chirurgische biggencastratie wettelijk verboden moet worden. “Al jarenlang worden beloftes gebroken. Genoeg is genoeg: er moet zo snel mogelijk een klaar en duidelijk wettelijk verbod komen, zo niet blijven miljoenen biggen onnodig lijden. En dat terwijl er genoeg pijnloze bruikbare alternatieven zijn.”

Wat is chirurgische castratie precies? De biggen worden in de hand of in een klem vastgehouden en via één of twee insnijdingen worden de teelballen verwijderd en de zaadleiders afgesneden. Dat gebeurt omdat bij het verhitten van vlees van niet-gecastreerde mannelijke varkens een relatief kleine kans bestaat dat er een onaangename geur vrijkomt, de zogenaamde berengeur. Niet elke consument ruikt die berengeur, slechts een bepaald percentage is er gevoelig voor. Jaarlijks ondergaan in ons land nog bijna 4 miljoen biggen de pijnlijke en stresserende ervaring.

Al bijna 20 jaar strijdt GAIA voor een verbod op de chirurgische castratie van biggen. Er werden reeds veel beloftes gedaan maar het verbod is er nog steeds niet. Eerst stelde een ad hoc commissie twee streefdata voorop: in 2006 zou verdoving verplicht worden en in 2009 chirurgische castratie verboden. Alle stakeholders (wetenschappers, GAIA, retail, boerenorganisaties, slachthuizen, …) kwamen begin 2008 overeen te stoppen met biggencastratie zodra het vaccin dat als alternatief dient door de Europese Commissie geregistreerd zou zijn. 

Het vaccin kreeg in 2009 groen licht van de Commissie maar de boerenorganisaties hielden zich alweer niet aan de afspraak. In 2014 gingen FEBEV, de retail en de boerenorganisaties het engagement aan om in 2018 geen biggen meer te castreren. In het Vlaams regeerakkoord 2014-2019 – dat ironisch genoeg de titel vertrouwen, verbinden, vooruitgaan kreeg - lezen we dan weer het volgende: De chirurgische castratie van biggen wordt verboden vanaf 2018. “Intussen zijn we eind 2018 en gaan de boeren gewoon door met chirurgisch castreren”, zegt Vandenbosch. “En de politici? Die staan erbij en kijken er (gepigseld) naar.”

--- Einde bericht ---

Meer informatie: 
TV-spot in bijlage

Contact:
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 0475 45 20 15
Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477 53 42 02

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be