COLRUYT VERKOOPT FOIE GRAS VAN IN FRANKRIJK GEMARTELDE EENDEN
GAIA dringt er bij Colruyt op aan om foie gras uit de rekken te halen
Brussel, 21 december 2022 - De Franse dierenrechtenorganisatie L214 heeft gruwelijke beelden naar buiten gebracht van eenden die gedwangvoederd worden in Frankrijk, voor de productie van foie gras, o.a. van het merk ‘Maistres Occitans’. Die foie gras wordt in België verkocht door Colruyt. De omstandigheden waarin eenden in de foie gras-industrie leven en behandeld worden, zijn weerzinwekkend en ronduit schokkend, wordt andermaal bewezen. GAIA roept Colruyt op om de foie gras van Maistres Occitans uit de rekken te halen, en om tout court geen foie gras meer te verkopen die geproduceerd wordt door dwangvoeding.
De beelden werden eind november 2022 gemaakt in de Franse regio Quercy (Lot) bij foie gras-producent La Quercynoise en tonen de harde, gruwelijke realiteit van de foie gras-industrie. Onder de foie gras-merken die samenwerken met de producent uit de video, bevindt zich ook het merk Maistres Occitans. De foie gras van dit merk wordt in België verkocht door Colruyt.
Inherent
In de video en op de foto’s zien we gewonde, lijdende, mishandelde en gedwongen eenden. We zien doodzieke dieren en kadavers, soms nog met de gedwangvoederde brij in de bek.
Wreedheid, mishandeling, marteling en leed zijn inherent aan dwangvoederen. Dat wordt nogmaals geïllustreerd door deze nieuwste beelden.
Twee keer per dag
De eenden die we zien op de beelden worden twee keer per dag gedwangvoederd: de persoon die dwangvoedert duwt een metalen buis in hun keel en schiet er tot 1 kg brij in.
Om het dwangvoederen te vergemakkelijken, worden de dieren met een rooster platgedrukt tegen de bodem van hun kooi. Dode, nog levende, zieke, lijdende en bezwijkende eenden zitten er allemaal door elkaar.
Hartspier
De tralievloer waarop de eenden gehouden worden, veroorzaakt systematisch wonden aan hun poten. De sanitaire omstandigheden zijn totaal ondermaats: veel kadavers, een slecht onderhouden installatie, vuil water, stoffige ventilatoren, …
De eenden die gebruikt worden voor de productie van foie gras ontwikkelen pathologieën, wat leidt tot extra lijden en een vroegtijdige dood. Ontstekingen van de hartspier treden op en de eenden verwonden zich ook tijdens het dwangvoederen: ze zijn nerveus en spartelen, met alle nefaste, pijnlijke gevolgen van dien.
Lees verder onder de foto's
La Quercynoise: 1.000 ton foie gras per jaar
Het dwangvoederen gebeurt in Lacapelle-Marival (Lot) voor de groep La Quercynoise.
La Quercynoise is een sinds 1975 in Gramat (Lot) gevestigde groep die producten van gedwangvoederde eenden op de markt brengt. Er werken zo’n 170 kwekers en dwangvoederaars. Jaarlijks wordt er 1.000 ton foie gras geproduceerd, goed voor een omzet van 72 miljoen euro in 2017.
De foie gras van La Quercynoise wordt op de markt gebracht onder de volgende merken:
- Maistres Occitans
- Clos Saint Sozy
- Maison Occitane
Van die merken vinden we de foie gras van Maistres Occitans terug in de rekken van supermarktketen Colruyt in België.
GAIA roept Colruyt met aandrang op om de foie gras van Maistres Occitans uit de rekken te halen, en om tout court te stoppen met de verkoop van foie gras geproduceerd door dwangvoeding.
Bijlage
Video van 15 minuten, hier downloaden (WeTransfer-link).