HERINNERING // CORONACRISIS // GAIA lanceert eigen 0800-nummer: 0800/53 335

"In deze onzekere periode zijn er heel veel vragen over (huis)dieren"

ONDER EMBARGO TOT MAANDAG 30 MAART 06 UUR 

Brussel, 30 maart 2020 – Mag ik mijn hond Jefke nog knuffelen? Hoe zorg ik dat mijn twee poezen Johnny en Kim zich goed voelen bij deze nieuwe situatie waarin ik altijd thuis ben? Mag ik nog met Rasko gaan wandelen? Mag ik mijn kat Diva nog buitenlaten? Mag ik mijn kinderen nog in de tuin laten spelen als daar de katten van de buur rondlopen? Mag ik met de hond gaan wandelen van mijn bejaarde buurman om hem te helpen? Het zijn maar enkele voorbeelden van vragen waarmee de burgers op dit moment zitten. “Met ons 0800-nummer hopen we die vragen te beantwoorden en te zorgen voor een ‘feel good’ ervaring, zowel voor de dieren als voor hun baasjes”, zegt algemeen directeur van GAIA Ann De Greef.  

Vanaf vandaag om 9 uur kan iedereen met vragen over het welzijn van zijn (huis)dier terecht bij het 0800-nummer (0800/53 335) van GAIA. “Het is een heel onzekere periode maar we kunnen er proberen iets positief van te maken”, zegt De Greef. “Mensen hebben nu meer tijd voor hun (huis)dieren, wij willen mensen helpen die tijd goed te spenderen. Kern van de zaak: de goede relatie tussen mens en dier behouden.”

Potentieel dierenleed voorkomen
Ook wil GAIA met het nummer potentieel dierenleed voorkomen. “De dierenasielen hebben het moeilijk op dit moment. We moeten vermijden dat ze nu overspoeld worden met gedumpte dieren omdat er onwaarheden – zoals de overdraagbaarheid van het virus van dier op mens – de ronde doen.” Nog een voorbeeld voor De Greef zijn de zwerfkatten en de sterilisatieprojecten van de lokale besturen: “Zwerfkatten mogen nog gevoederd worden en ook de sterilisatieprojecten kunnen nog gewoon doorgaan. Het is belangrijk dat mensen hiervan op de hoogte zijn anders zal de schade na deze crisis enorm groot zijn.”

“Een dikke pluim ook voor de medewerkers van het 0800-nummer van de overheid. We hopen met ons initiatief hun enorme werklast een beetje te verlichten."

Praktisch 0800/53 335
Concreet zal het 0800-nummer vanaf maandag 30 maart om 9 uur elke werkdag bereikbaar zijn tussen 9 en 17.30 uur.

Om de campagne officieel te lanceren, organiseert GAIA op maandag 30 maart om 14 uur een live chat via Facebook met voorzitter Michel Vandenbosch en algemeen directeur Ann De Greef. Iedereen kan daar aan hen (huis)dier gerelateerde vragen stellen. GAIA volgt bij het beantwoorden van de vragen uiteraard de officiële richtlijnen van de overheid.

Via www.gaia.be zal er vanaf maandag 6 uur ook heel wat informatie te vinden zijn: van een handige FAQ over informatie over het telefoonnummer tot tips om deze periode samen met de dieren goed door te komen.

Een nieuwe "Instagram Challenge": #Coronanimals
GAIA hoopt ook wat vreugde te brengen via sociale media. Via de hashtag #Coronanimals nodigt GAIA iedereen uit om deel te nemen aan zijn nieuwe "Instagram Challenge". Of het nu in Italië, Frankrijk of België is, duizenden van ons staan al dagen te zingen en te juichen als steun voor de professionals in de gezondheidssector. Wat als dieren hetzelfde doen? En wat als ze dat voor iedereen doen die op dit moment steun nodig heeft?

De regels van de challenge zijn eenvoudig: plaats de beste video van je zingende dier op Instagram en Facebook met de hashtag #Coronanimals en de vermelding @gaiabrussel. De beste video wordt beloond.

Einde bericht

In bijlage: "FAQ.  De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) en het houden van huisdieren."

Meer informatie:
Contact
Algemeen directeur van GAIA, Ann De Greef: 0477 53 42 02
Voorzitter van GAIA, Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

FAQ. De verspreiding van het coronavirus en het houden van huisdieren

PDF - 106 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be