De Brusselse regering keurt de verplichte sterilisatie van alle katten goed

GAIA bedankt Bianca Debaets met chocolade kat voor nieuwe wetgeving

GAIA organiseerde deze ochtend een evenement voor de zetel van de Brusselse regering om de ministers te bedanken die vandaag in een tweede lezing een  besluit van de Brusselse regering goedkeurden dat de sterilisatie van alle huiskatten verplicht. Een delegatie van GAIA overhandigde een levensgrote kat van chocolade aan Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V), initiatiefnemer van deze wet. Volgens Ann De Greef, directeur van GAIA, gaat het om een erg vooruitstrevende wetgeving: “Door dit besluit van de Brusselse Staatssecretaris goed te keuren, toont het Brussels Gewest dat ze in navolging van Wallonië de problematiek van de overpopulatie van katten wil aanpakken. GAIA is erg opgezet met de nieuwe wet, die duizenden Brusselse kattenlevens zal redden en hoopt dat Vlaanderen weldra ook in actie zal schieten!” Het besluit treedt in werking op 1 januari 2018.

Concreet voorziet de nieuwe wet dat alle katten ouder dan 6 maanden en geboren vanaf 1 januari 2018 gesteriliseerd moeten worden. Een overgangsperiode van 6 maanden is voorzien voor katten die geboren werden vóór 2018 en dit tot en met 30 juni 2018. De wettekst voorziet bepaalde uitzonderingen voor kwekers van raskatten.

Tragische cijfers

Bij katten is 1+1, 6 en dit meestal minstens 2 keer per jaar. Als men “de natuur haar gang laat gaan” dan zien 36 katten het levenslicht binnen de 16 maanden en zijn ze meestal gedoemd tot een kort en ellendig, zwervend bestaan. De overbevolkte asielen hebben geen plaats meer om de grote aantallen gedumpte of gevonden katten te huisvesten. Zo werden in het Brussels Gewest in 2016, 1425 (38%) van de 4084 opgevangen katten en kittens noodgedwongen geëuthanaseerd wegens gebrek aan adoptanten. Tragische cijfers die zelfs geen rekening houden met de vele ongewenste kittens die koudweg gedumpt of gedood worden.

Geboortebeperking

Om duizenden dieren een ellendig leven en een vroegtijdige dood te besparen, is er één enkele oplossing: een wet die de sterilisatie van alle huiskatten verplicht. Eindelijk heeft de Brusselse regering gehoor gegeven aan de noodkreet van talrijke verenigingen en terreinwerkers. Zij volgt daarbij het advies van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn van 10 april 2017, waar GAIA een grote bijdrage tot heeft geleverd. Dit advies somt alle maatregelen op die moeten genomen worden om de zwerfkattenproblematiek in te dijken en de overbevolking in de asielen tegen te gaan.

Enige bezorgdheid over de nieuwe wettekst wordt door Ann De Greef alvast in de kiem gesmoord: “De Europese kat zal heus niet uitsterven als gevolg van deze maatregel. GAIA vraagt immers om een regelmatige evaluatie. Zo kan de wet versoepeld worden wanneer er een evenwicht is tussen het aantal achtergelaten katten en het aantal adopties in de dierenasielen.”

--- Einde persbericht---

 

2016_-_factsheet_spay_neuter_nl.pdf

PDF - 1.8 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be