“De islam en respect voor dierenwelzijn kunnen perfect samengaan”

GAIA juicht plan om elektronarcose te demonstreren toe

GAIA staat achter het plan van Fons Duchateau, Antwerps schepen van Diversiteit, om in de aanloop naar het offerfeest aan te tonen dat schapen verdoofd geslacht kunnen worden – zónder vermijdbaar lijden – door middel van elektronarcose. “Het gaat om een omkeerbare verdovingsmethode die verenigbaar is met de islamitische slachtgebruiken. De islam en respect voor dierenwelzijn kunnen dus perfect samengaan”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De dierenrechtenorganisatie betreurt wel dat de Moslimexecutieve weigert in te gaan op de uitnodiging van de Antwerpse schepen om de demonstratie bij te wonen. Michel Vandenbosch: “Ik stel vast dat bij de voorzitter van de Moslimexecutieve elke wil ontbreekt om tot een oplossing te komen. Een oplossing die de legitieme wens van de moslimgemeenschap om het offerfeest waardig te kunnen beleven, kan verzoenen met de legitieme verzuchtingen van de grote meerderheid van de bevolking om de offerdieren niet te doen lijden.”

Afvallige moslims

Volgens Michel Vandenbosch rijst dan ook de vraag of de Moslimexecutieve in deze kwestie nog wel als een valabele gesprekspartner beschouwd kan worden, aangezien de voorzitter rabiaat vasthoudt aan het onverdoofd slachten – dat de dieren onomstotelijk erg doet lijden. Moslimlanden als Indonesië, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië aanvaarden overigens de import en de consumptie van het vlees van verdoofd geslachte dieren. Daarnaast zijn er al heel wat Europese landen die enkel nog het slachten met verdoving toelaten, zoals Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken, Slovenië en Ijsland. “Leven daar dan alleen afvallige moslims”, vraagt Michel Vandenbosch zich af.

Bijna 9 op 10 Vlamingen wil een verbod op onverdoofd ritueel slachten

PPTX - 2.1 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be