Dieren in de grondwet - hoorzitting in de Senaat, met GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch

Persuitnodiging

Wanneer: vandaag, vrijdag 17 maart om 14 uur

Waar: Belgische Senaat, Leuvenseweg 7, 1000 Brussel, zaal D


GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zal tijdens de hoorzitting voor de leden van de senaatscommissie pleiten voor grondwettelijke bescherming van dieren. GAIA voert al sinds 2016 campagne om dieren op te nemen in de grondwet. Gisteren nog pakte GAIA in alle kranten uit met een opvallende advertentie dienaangaande.

85% van de Belgen

Uit een opiniepeiling van IPSOS blijkt dat 85% van de Belgen op 10 (86% in Vlaanderen, 81 % in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 85% in Wallonië) willen dat dieren een plaats krijgen in de Grondwet. Ook UGent-professor Geert Van Hoorick en Vlaamse en Waalse vertegenwoordigers van het Agrofront worden vandaag gehoord. 

De hoorzitting vindt plaats naar aanleiding van twee wetsvoorstellen om dieren als levende wezens met gevoel op te nemen en grondwettelijke bescherming te geven. Die wetsvoorstellen (ingediend door Fourat Ben Chikha, Groen en Christophe Lacroix en co, PS) beogen grondwetsartikel 23 dienaangaande aan te vullen. 

Derde wetsvoorstel

Een derde wetsvoorstel (ingediend door Bert Anciaux, Vooruit) op basis van een eerder voorstel dat tijdens de vorige legislatuur werd ingediend door toenmalig senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) en voormalig senator Sabine de Bethune (CD&V) beoogt dieren een plaats te geven in de grondwet via een uitbreiding van artikel 7bis.

Beide grondwetsartikels werden voor herziening opengesteld. 


Meer info

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be