Dogs & Co eist dwangsom van €10.000 per dag

GAIA steunt Vlaams Gewest in rechtszaak tegen geschrapte importeur

Brussel, 24 februari 2015 Begin december werd het Tsjechische Dogs & Co door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) geschrapt van de lijst van erkende importeurs van puppy’s. Dogs & Co dagvaardde het Vlaams Gewest in kort geding en eist nu een dwangsom van 10.000 euro per dag dat het geen puppy’s kan invoeren naar Vlaanderen. “Een schandalige poging tot intimidatie”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De zaak werd gisteren gepleit voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Om minister Weyts en het Vlaams Gewest te steunen, besliste dierenrechtenorganisatie GAIA om tussen te komen in de kortgedingprocedure. “De illegale broodfok van Oost-Europese hondenimporteurs, die puppy’s van nog geen acht weken oud op transport zetten richting België, mag niet ongestraft blijven”, verklaart Vandenbosch.

Dogs & Co is gevestigd in het Tsjechische Skoronice. Het is een verzamelcentrum waar pups van verschillende kwekers samenkomen voor ze op transport worden gezet. In ons land is het wettelijk verboden om pups in te voeren vanuit dergelijke verzamelcentra, omdat het risico op besmetting van dodelijke ziektes te groot is.

Strafonderzoek

Begin december besliste Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts dan ook om Dogs & Co te schrappen van de lijst van erkende hondenimporteurs. De vennootschap eist nu van het Vlaams Gewest een dwangsom van 10.000 euro per dag dat het geen puppy’s kan invoeren. “Een schandalige poging tot intimidatie door mensen die zéér veel geld verdienen op de rug van bedrogen consumenten die zieke puppy’s uit het voormalige Oostblok hebben gekocht”, aldus Michel Vandenbosch. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat ook de rechter dat zal inzien.”

Dogs & Co werd opgericht door de Belgische Louisa Thees, echtgenote van Mathieu Clerckx. Clerckx is de uitbater van de beruchte dierenzaak Dierenplezier – inmiddels omgedoopt tot Puppy House – uit Boechout. Er worden aan de lopende band zieke puppy’s uit Oost-Europa aan de man gebracht. GAIA ontving al tientallen klachten over deze dierenzaak. Tegen de uitbater ervan loopt een strafonderzoek op grond van de illegale invoer van puppy’s jonger dan acht weken.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be