Dogs & Co krijgt geen dwangsom van €10.000 per dag

Grootschalige exporteur van puppy’s vangt bot in kort geding

Dogs & Co krijgt geen dwangsom van 10.000 euro per dag dat het geen puppy’s kan uitvoeren naar Vlaanderen. De exporteur van puppy’s uit het voormalige Oostblok had dat van het Vlaams Gewest geëist, nadat hij door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts werd geschrapt van de lijst van erkende exporteurs. Tot grote tevredenheid van GAIA heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg die eis nu ongegrond verklaard.

Dogs & Co is gevestigd in het Tsjechische Skoronice. Het is een verzamelcentrum waar pups van verschillende kwekers samenkomen voor ze op transport worden gezet. Export vanuit dergelijke verzamelcentra is nefast voor het welzijn van de dieren die er worden opgehokt. Ze worden bovendien op veel te jonge leeftijd weggehaald van hun moeder. En doordat dergelijke centra dieren verzamelen die her en der gefokt worden door lokale boeren is het risico op besmetting met dodelijke ziektes zeer groot.

Dogs & Co werd opgericht door de Belgische Louisa Thees, echtgenote van Mathieu Clerckx. Clerckx is de uitbater van de beruchte dierenzaak Dierenplezier – nu omgedoopt tot Puppy House – uit Boechout. Een onderzoek van GAIA heeft inmiddels aangetoond dat Dogs & Co talloze puppy’s jonger dan acht weken heeft geïmporteerd die zelfs niet gevaccineerd waren tegen het dodelijke rabiës (hondsdolheid). Een ziekte die dodelijk is voor de mens.

Oplichting

GAIA ontving al tientallen klachten over de Puppy House in Boechout. In november 2014 diende de dierenrechtenorganisatie dan ook een strafklacht in tegen de uitbater, op grond van de illegale invoer van puppy’s jonger dan acht weken, niet vergezeld van hun moeder. “De illegale broodfok van Oost-Europese hondenexporteurs, die zieke puppy’s op transport zetten richting België, mag niet ongestraft blijven”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het is alvast een goede zaak dat de Brusselse rechtbank van eerste aanleg minister Ben Weyts steunt in zijn beslissing om de exportvergunning van Dogs & Co in te trekken. Hopelijk zal nu ook de uitbater van de Puppy House uit Boechout de dans dus niet ontspringen in de strafzaak die tegen hem loopt.”

Ter ondersteuning van het strafonderzoek tegen de uitbater van de Puppy House (het vroegere Dierenplezier) in Boechout roept GAIA ertoe op dat iedereen die daar een te jonge en/of zieke puppy heeft gekocht klacht neerlegt bij de lokale politie of bij het parket op grond van oplichting.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be