GAIA en Animal Rights hekelen beslissing Bestendige Deputatie West-Vlaanderen Vreedzaam protest aan Provinciehuis tegen uitbreiding slachtcapaciteit horrorslachthuis Tielt

Vreedzaam protest aan Provinciehuis tegen uitbreiding slachtcapaciteit horrorslachthuis Tielt

Vanmorgen protesteerden een 100-tal actievoerders van Animal Rights en GAIA vreedzaam tegen de uitbreiding van horrorslachthuis Tielt. Deze keer voerden beide dierenrechtenorganisaties samen actie voor het Provinciehuis in Brugge. Ze richten zich tot de Bestendige Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen, die de vergunning voor de uitbreiding van Debra-Meat afleverde. Els Van Campenhout, Campagnecoördinator van Animal Rights en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA werden op het Provinciehuis ontvangen door Eerste Gedeputeerde, Bart Naeyaert, o.a. bevoegd voor landbouw. De Bestendige Deputatie leverde de vergunning af waardoor het slachthuis jaarlijks 2,4 miljoen varkens mag slachten. Dat is een toename met 60% t.ov. het huidige aantal van 1,5 miljoen. GAIA, toen samen met Animal Rights burgerlijke partij in het proces, herinnert eraan dat dit slachthuis eind 2019 veroordeeld werd tot 16 000 euro geldboete wegens ernstige tekortkomingen en zware nalatigheden met betrekking tot het dierenwelzijn. 

BEZWAAR 

Animal Rights en GAIA dienden in februari van dit jaar bij de aankondiging van de uitbreidingsplannen bezwaar in en riepen mensen massaal op om hetzelfde te doen. “Nu gaan we tegen deze onbegrijpelijke beslissing van de provincie dus ook in beroep bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir,” kondigt Animal Right campagnecoordinator Els Van Campenhout aan. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch voegt daaraan toe: "Nog meer op export gerichte vleesproductie, is geen goed plan en onverantwoord in het licht van de prangende maatschappelijke uitdagingen in het belang van mens, dier en planeet zoals klimaatverandering en eiwittransitie. Om nog maar te zwijgen van het dierenleed dat ongetwijfeld gepaard zal gaan met een dergelijke uitbreiding.”
VAN 1,5 NAAR 2,4 MILJOEN VARKENS PER JAAR
Debra-Meat, beter bekend als het horrorslachthuis van Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van gruwelijke mishandeling van varkens bij dit slachthuis. Je zou dus kunnen stellen dat dankzij deze beelden in de afgelopen 4 jaar ruim 3,5 miljoen varkens de 'Tielt-behandeling' bespaard is. 

BEELDEN VAN GRUWELIJKE MISHANDELING
De undercoverbeelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is om te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden.
VEROORDELING
In december 2019, bijna drie jaar na het naar buiten brengen van de beelden, werden de eindverantwoordelijken, de CEO van het slachthuis en het slachthuis zelf, door de rechtbank van eerste aanleg in Ieper veroordeeld tot een geldboete van € 8000 effectief, de zwaarst mogelijke geldboete die de Belgische dierenwelzijnswet voorziet.

KROKODILLENTRANEN
Tijdens de rechtszaak waarop zijn veroordeling volgde, veinsde de CEO berouw, maar uit de rechtszaken die het slachthuis zelf aanspande sinds 2017 om de opgelegde maatregelen ongedaan te maken, spreekt geen schuldbesef. Animal Rights gelooft niet dat De Roover en het slachthuis hun leven gebeterd hebben en wil nog altijd sluiting van het slachthuis.

BEROEP
De provincie West-Vlaanderen leverde ondanks de massaal ingestuurde bezwaarschriften een vergunning af. Animal Rights en GAIA gaan in beroep tegen de beslissing. Dat betekent dat het dossier op het bureau van Vlaams minister Demir komt te liggen. Animal Rights hoopt dat de minister de juiste beslissing maakt en de vergunning vernietigt.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be