Eén jaar na de veroordeling: GAIA dient opnieuw strafklacht in tegen Puppy House uit Boechout

Michel Vandenbosch: "De schande van Boechout moet dicht!"

Op 22 september 2017 werd BVBA Puppy House, recent van naam veranderd (voor de derde keer), naar Happy Doggy veroordeeld tot strenge straffen. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde Puppy House en zaakvoerders Mathieu Clerckx en Louisa Thees tot een geldboete van 9.000 euro. Veel belangrijker nog was de verbeurdverklaring die werd uitgesproken omwille van het feit dat 382 honden te jong op transport werden gezet vanuit Tsjechië naar België, zonder vergezeld te zijn van hun moeder. Hiervoor sprak de rechtbank een zogenaamde “verbeurdverklaring” uit voor een bedrag van 191.000 euro.

In het vonnis van 22 september 2017 werd echter niet overgegaan tot het opleggen van een verbod op het houden van huisdieren omdat de rechtbank vond dat de verbeurdverklaring “volstond" om de beklaagden het onrechtmatige van hun handelen te doen inzien en hen er toe te bewegen om in de toekomst alle opgelegde maatregelen te nemen die vereist zijn om het welzijn van de dieren te bewaken.”

De correctionele rechtbank heeft met andere woorden een allerlaatste kans geboden aan Mathieu Clerckx en Puppy House (nu: “Happy Doggy”).

Eén jaar later is de situatie niet verbeterd in Boechout! GAIA ontvangt meer dan ooit klachten over deze “ondernemers” die door de Procureur des Konings in 2017 nog werden omschreven als “platte commerçanten”.

Zo is er het verhaal van P.R. die in april 2018 een beagle kocht toen de winkel nog Puppy House heette. Vanaf het moment van aankoop was de hond ziek waarbij uit bacterieel onderzoek bleek dat hij verkocht was met cysten van “giardia lamblia”, eencellige parasiet die aan de binnenkant van de dunne darm leeft. Giardia is bovendien een zoönose, een ziekte overdraagbaar van dieren op mensen. De hond had ook nog eens hoge koorts. En om het plaatje af te maken: volgens de dierenarts van P.R. klopt de leeftijd van de hond, zoals opgenomen in het paspoort, helemaal niet. Hierdoor werkt de vaccinatie tegen hondsdolheid niet, potentieel levensgevaarlijk.

Mevrouw D.G. werd ook om de tuin geleid door Happy Doggy. Haar bruine labrador, aangekocht in juni 2018, geïmporteerd uit Tsjechië, werd verkocht met het dodelijke parvo waar de hond ook aan overleden is.

De heer D.V.’s honden hadden dan weer demodex (schurft) én de dierenarts van de heer D.V. schatte de leeftijd van de puppy’s opnieuw vele werken jonger in dan wat is opgenomen op het hondenpaspoort.

De verhalen zijn lang en komen steeds op hetzelfde neer: deze zwendel in zieke puppy’s moet stoppen!

Michel Vandenbosch: “Op 22 september 2017 besliste de Antwerpse correctionele rechtbank om 191.000 euro verbeurd te verklaren omdat er bijna 400 honden onder de 8 weken waren geïmporteerd uit Tsjechië om door te verkopen aan consumenten. De rechtbank is toen niet ingegaan op de vraag van Procureur des Konings Marc Van Cauteren om aan de zaakvoerders, Mathieu Clerckx en Louisa Thees, een verbod op te leggen om nog langer dieren te houden. Zij kregen nog één laatste kans. Welnu, de vele klachten die blijven binnenkomen tonen aan dat deze kans niet gegrepen is. Wij hebben onze advocaten dan ook opdracht gegeven om opnieuw strafklacht neer te leggen bij het Antwerpse parket. De schande van Boechout moet dicht!”

Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA: “De zaakvoerder van BVBA Puppy House (“Happy Doggy”) draagt een heel verleden met zich mee. Hij is reeds actief geweest op de vogeltjesmarkt, in de geitestraat in Mechelen en nu in Boechout. Zijn echtgenote heeft dan weer een opkoopbedrijf opgericht in Tsjechië. Dat laatste bedrijf werd samen met de Tsjechische bedrijfsdierenarts reeds aangepakt door de Tsjechische autoriteiten. De bedrijfsdierenarts zag zelfs zijn vergunning als dierenarts ingetrokken. Het gaat om een handel, of beter gezegd een zwendel, met internationale vertakkingen. Het Antwerpse parket heeft de zaak naar zich toegetrokken in 2014. Ik hoop dat dit nu opnieuw gebeurt met één doel voor ogen: de definitieve sluiting en een levenslang verbod om nog dieren te houden.”  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be