Eerste Belgisch symposium over kweekvlees groot succes, publiek smult van Jane Goodall

"Goed voor de planeet, de dieren en de gezondheid van de mens"

Brussel, 26 april 2022 – Op maandag 25 april vond voor de eerste keer in België een internationaal symposium plaats over diervrij en duurzaam vlees, georganiseerd door GAIA en Eurogroup for Animals. Talrijke experts uit de academische wereld, ngo’s en de industrie tekenden present, deelden er hun kennis en traden in dialoog. Klimaatactivist Nic Balthazar was de moderator van dienst, terwijl de vermaarde dr. Jane Goodall de eregaste was in het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen. Via een live-verbinding liet ook zij haar licht schijnen op de grote mogelijkheden van de nieuwste technologieën in de wereld van de voedselproductie. Het publiek smulde uit haar hand.

 

Meer dan ooit is een transitie naar slachtvrije en plantaardige voedselproductie en -consumptie noodzakelijk om de toekomst leefbaar te houden, zowel voor de mensheid als voor de dieren.

 

Daarom organiseerden GAIA en Eurogroup for Animals gisteren (25/4) een internationaal symposium over nieuwe baanbrekende technologieën die kunnen leiden tot een heuse voedselrevolutie.

 

Kweekvlees is zo’n technologie. Het is echt vlees, waar geen dier voor geslacht moet worden. Het vlees wordt gekweekt uit dierlijke stamcellen, maar dan buiten het lichaam van het dier, in vaten. Dit wordt ‘cellulaire landbouw’ genoemd, en op termijn kunnen we op die manier ook vis, melk, eieren en foie gras maken.

 

Inspirerende Jane Goodall

Na de inleiding door Michel Vandenbosch (GAIA-voorzitter) en Reineke Hameleers (ceo Eurogroup for Animals) was het woord aan de vermaarde dr. Jane Goodall, etholoog van opleiding. Het publiek smulde enthousiast van haar ronduit inspirerende optreden:

 

“Een symposium over dit thema is echt heel belangrijk. Ik leef al lang, 88 jaar, en het is fantastisch om te zien dat de beweging die opkomt voor cruelty-free voedsel aan het groeien is de laatste decennia. Het kweken van proteïnen is er erg op vooruitgegaan de laatste jaren en de producten die daaruit voortvloeien lijken zo op het vlees van geslachte dieren, dat vleeseters zich veel gemakkelijker tevreden kunnen stellen met deze alternatieven. Het is een heel ander voorstel, dan om tegen hen te zeggen ‘Ik wil dat je vlees opgeeft en vegetariër of veganist wordt en overstapt op een plantaardig dieet.’ Dat is voor sommige mensen een heel grote uitdaging. Wanneer je hen iets kunt voorschotelen dat is afgeleid van vlees en er ook naar smaakt, dan is het veel gemakkelijker voor hen om die keuze te maken.”

 

“Ik weet niet hoeveel van jullie al in fabrieksboerderijen geweest zijn (de industriële veeteelt, red.), maar de waarheid is dat miljarden dieren er wereldwijd worden samengeperst in piepkleine ruimtes en er meestal zeer wreed behandeld worden.”

 

“Dit symposium over gecultiveerde proteïnen, zoals kweekvlees, is broodnodig: alles wat ons kan doen weg evolueren van de huidige methoden en de omstandigheden waarin dieren doorgaans worden gehouden, is uiterst belangrijk, en het is bovendien goed voor de leefbaarheid van de planeet en de gezondheid van de mens.”

 

Boeiende sprekers

Met 200 nieuwsgierige gasten zat de zaal afgeladen vol gisteren, temidden van de indrukwekkende dinosaurus-fossielen. Het publiek volgde er zichtbaar geboeid de uiteenzettingen van experts zoals Pelle Sinke (milieuconsultant, Universiteit Delft), Robert Jones (Head of Public Affairs bij Mosa Meat), Carla Forte Maiolino Molento (professor Dierenwetenschap, Paraná-universiteit Brazilië), Ira van Eelen (voorzitter Invitromeat Foundation, Nederland), Jah Ying Chung (social market researcher, China), Elsa Lauwers (chief scientific officer bij Paleo), Chris Bryant (phd, sociaal wetenschapper, gespecialiseerd in consumer acceptance), Gwenn Nevelsteen (oprichter Untitled Workers Club, gespecialiseerd in branding en marketing), Philip Lymbery (global ceo van Compassion in World Farming), Helene Miller (Head of European Affairs bij Aleph Farms en vice-president van Cellular Agriculture Europe, Inge Ooms (Imperial Meat Products en Aoste), Frederic Vermeiren (Colruyt-groep, bio-ingenieur).

 

Duurzaam, ethisch en maatschappelijk verantwoord

Ann De Greef, directeur van GAIA: “We moeten volop inzetten op nieuwe, duurzame en diervriendelijke technologieën om voedsel te produceren. Met zo’n transitie kunnen we een grote omwenteling teweegbrengen, voor de dieren en voor de planeet. De moderne wetenschap draagt enorme mogelijkheden in zich, het zou nalatig zijn om de andere kant op te kijken, dat hebben we nogmaals geleerd vandaag, van alle experts die hier op het symposium kwamen spreken.”

 

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: "Technologische innovatie zal het mogelijk maken om voedsel te produceren op een veel duurzamere, ethische en maatschappelijk verantwoorde manier. De nieuwe voedseltechnologieën zijn potentiële game changers. Ze brengen hoop voor de toekomst van de mensheid, de dieren en de planeet."

 

Reineke Hameleers, ceo van Eurogroup for Animals: "Kweekvlees zou onze relatie met landbouwdieren radicaal kunnen veranderen en kunnen bijdragen tot het redden van de planeet, dankzij de geringere milieu-impact en de vermindering van het aantal dieren dat voor voedsel wordt gehouden. In plaats van voedsel te produceren via intensief gekweekte dieren, zouden we middelen kunnen aanwenden voor de productie van voedsel om mensen te voeden."

 

Politieke weerklank

Bovendien zijn het niet enkel wetenschappers, bedrijven en pleitbezorgers van het dierenwelzijn die de grote voordelen van de nieuwste technologieën inzien. Ook in politieke kringen ziet men het potentieel.

 

Francisco Guerreiro, lid van het Europees Parlement, Groenen/EVA: "Ondanks de opkomst van plantaardige eiwitten blijft de vraag naar vlees groot. In tegenstelling tot plantaardige producten wordt kweekvlees gemaakt van dierlijke cellen om een smaak en textuur te produceren die bijna identiek is aan conventioneel vlees, met veel mogelijke voordelen: het vermindert de noodzaak om dieren te fokken voor voedsel, de productie ervan kan milieuvriendelijker zijn en ook voedselveiligheidsproblemen worden tot een minimum beperkt. Als samenleving moeten we toewerken naar het mainstreamen van plantaardige eiwitten die duurzamer blijken te zijn en geen schade toebrengen aan dieren."

 

Niels Fuglsang, lid van het Europees Parlement, S&D: "De manier waarop dierlijke eiwitten vandaag worden geproduceerd en geconsumeerd, heeft een grote invloed op de gezondheid van de planeet. In Europa is het huidige niveau van vleesconsumptie onhoudbaar. Toch weten we dat een van de meest doeltreffende manieren om de klimaatcrisis aan te pakken erin bestaat ons voedselsysteem om te vormen: kweekvlees zou een belangrijk stukje van deze puzzel kunnen zijn. Het zal aan de vraag naar vlees voldoen met minder landgebruik, en ruimte creëren voor duurzamere landbouwpraktijken. Kweekvlees is een overwinning voor dieren en het milieu.”

 

Symposium 'The evolution of food: towards animal-free and sustainable technology', 25/4, Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel

 

EINDE

 

Meer info

Ann De Greef, directeur GAIA: 0477 534 202

Symposium GAIA_booklet.pdf

PDF - 3.5 Mb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be