‘Fashion Weeks’: Prada doelwit van de ‘stop bont -campagne’ van GAIA en de Fur Free Alliance

“Prada zou de andere grote modehuizen moeten volgen en stoppen met bont in zijn collecties”

Brussel, 6 september 2018 – De Fur Free Alliance*, die in België vertegenwoordigd wordt door GAIA, richt wereldwijd zijn pijlen op het luxe modehuis Prada en vraagt Prada te stoppen met bont in zijn collecties, in navolging van andere grote namen zoals onder andere Gucci, Versace, Armani en Hugo Boss. De campagne, die gevoerd wordt via verschillende communicatiekanalen, vindt tot 2 oktober plaats tijdens de modeweken in New York, Londen, Milaan en Parijs.  “Dieren doen lijden en doden voor bontjassen, kragen en andere modeaccessoires, is en blijft een wrede praktijk”, benadrukt Ann De Greef, GAIA-directeur.  “Verschillende modemerken zijn zich daar terdege van bewust en weren bont uit hun collecties.  We vragen Prada onmiddellijk te stoppen met bont en zich aan te sluiten bij ons internationaal “Handelaar zonder Bont programma”.

De bontindustrie doet jaarlijks wereldwijd tientallen miljoenen pelsdieren lijden, die gehouden worden in piepkleine draadgazen kooien en vervolgens vergast worden, anaal geëlektrocuteerd, verdronken, doodgeknuppeld of op andere wrede manieren gedood. Enkel en alleen om van hun pelzen bontjassen, kragen of andere accessoires te kunnen maken. Nochtans is de voorbije jaren de internationale vraag naar bont drastisch gedaald, enerzijds omdat gerennomeerde internationale modemerken bont definitief schrappen uit hun collecties en anderzijds omdat verschillende landen en regio’s de bontproductie wettelijk verbieden omwille van ethische en dierenwelzijnsoverwegingen.

Bontvrije mode

Al maar meer luxe en prêt-à-porter merken sluiten zich aan bij het “Handelaar zonder Bont programma” van de Fur Free Alliance, die in België door GAIA vertegenwoordigd wordt. Dit is niet alleen een duidelijk signaal dat dierenwelzijn ook in de modewereld een belangrijk thema geworden is, maar ook dat dierenbont langzaam maar zeker definitief uit de mode raakt. Vraag is wanneer Prada het over een andere boeg zal gooien. “Consumenten geven de voorkeur aan diervriendelijkere merken” verduidelijkt Ann De Greef. “Prada moet het goede voorbeeld volgen van de andere grote modehuizen en bont definitief weren uit zijn collecties in plaats van het verschrikkelijke dierenleed dat veroorzaakt wordt door de bontindustrie te ondersteunen”, besluit de GAIA-directeur.

Wettelijk verbod

Samen met de Fur Free Alliance ijvert GAIA voor een wettelijk verbod op bontproductie in zoveel mogelijk landen wereldwijd. Recent nog vervoegden België(regionaal verbod in Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië), Noorwegen en Tsjechië de lijst van landen waar pelsdierkwekerijen bij wet verboden zijn.  Andere Europese landen op deze lijst zijn het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Nederland, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kroatië en de Republiek Macedonië.  In San Fransisco en Los Angeles in Amerika, en in Sao Paulo in Brazilië mag bont zelfs wettelijk niet langer verkocht worden.  In het Verenigd Koninkrijk wordt een gelijkaardig verbod op de verkoop van bont momenteel onderzocht.

--- Einde bericht ---

*Voetnoot: De Fur Free Alliance is een internationale coalitie van 40 dierenorganisaties, die ijveren voor een bontvrije wereld en die in België vertegenwoordigd wordt door GAIA. De Fur Free Alliance is de initiatiefnemer van het internationale “Handelaar zonder Bont programma”, dat ook door almaar meer Belgische modemerken onderschreven wordt. Deze lijst kan u raadplegen op www.handelaarszonderbont.be.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be