FEDASIL EN RODE KRUIS SLUITEN DEUREN VOOR HUISDIEREN OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN

"Vluchtelingen die hun dier niet in de steek willen laten, moeten vanaf nu dus op straat slapen"

Brussel, 1 juli 2022 - Dierenrechtenorganisaties GAIA en UWPA (Union Wallonne pour la Protection Animale) zijn verbijsterd over het huidige opvangbeleid en de onmenselijke beslissing van Fedasil en van het Rode Kruis om hun deuren te sluiten voor de dieren van vluchtelingen. Terwijl GAIA en UWPA steunmaatregelen voorstelden om de omstandigheden te verbeteren waarin dieren in het opvangcentrum voor vluchtelingen Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe worden gehouden, hebben het Rode Kruis en Fedasil eenzijdig een einde gemaakt aan alle samenwerking.

 

De verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen met dieren wordt nu door Fedasil overgeheveld naar de gemeenten.

 

EENZIJDIG EN ONMIDDELLIJK

Op 9 juni jongstleden nam het kabinet van de staatssecretaris van Migratie en Asiel contact op met GAIA en vroeg of we geen oplossing wisten voor de problematiek. Sinds 15 juni 2022 stelden GAIA en UWPA daarom steunmaatregelen voor om de opsluiting van dieren in het Ariane-gebouw, dat tijdelijke noodopvang biedt aan Oekraïense vluchtelingen, te verbeteren. Na een analyse van de situatie stelden GAIA en UWPA kortetermijn- en structurele oplossingen voor.

 

"Zowel materiële steun werd verleend, met de aankoop en installatie van airconditioning, als menselijke steun, met de inzet van vrijwilligers om te zorgen voor toezicht op de dieren en een goed gezondheidsmanagement, zonder daarvoor een vergoeding te vragen aan het Rode Kruis. Er werd ook voorgesteld te voorzien in accommodatie voor de behoeften van de dieren, wederom zonder enige investering van het Rode Kruis of Fedasil”, legt de coördinatrice van de UWPA Sarah Bodart uit.

 

GAIA-directeur Ann De Greef vult aan: “Al deze oplossingen werden simpelweg terzijde geschoven. Van de ene dag op de andere hebben Fedasil en het Rode Kruis het overleg stopgezet en de dieren van de vluchtelingen de toegang geweigerd, zonder enige rechtvaardiging."

 

STRUCTUREEL GEBREK

Naar aanleiding van de stopzetting van de verzorging van de dieren van vluchtelingen in het Ariane-centrum draagt Fedasil, op verzoek van GAIA en UWPA, de verantwoordelijkheid weer over aan het registratiecentrum op de Heizel, dat verantwoordelijk is voor het vinden van een onderkomen voor de dieren bij de gemeenten.

 

Fedasil zelf geeft echter toe dat er momenteel een structureel gebrek is aan accommodatie voor vluchtelingen met hun dieren.

 

Ann De Greef: "Wij hebben er niet zozeer een probleem mee dat Fedasil en het Rode Kruis geen zin hebben om voor de dieren te zorgen, dat is een keuze. Maar wij hebben er wel een probleem mee dat de dieren en hun eigenaars die zich niet van hun dieren willen ontdoen, geen andere keuze hebben dan op straat te leven. Dat is onmenselijk en een flagrant negeren van het dierenwelzijn.”

 

TWEE EISEN

GAIA en UWPA eisen dat:

1. De opvang van dieren in het Ariane-centrum onmiddellijk opnieuw opgestart wordt, in waardige omstandigheden.

 

2. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (Cd&V) structurele oplossingen aanreikt om de opvang van vluchtelingen en hun huisdieren ook te faciliteren op de lange termijn.

 

EINDE

 

Meer info

GAIA-directeur Ann De Greef: 0477 53 42 02

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be