GAIA-actie tegen verkoop van "zombie-kippenvlees" aan ingang McDonald's in Brussel
Met acties in Brussel, Antwerpen en Namen eist de dierenrechtenorganisatie dat McDonald's zich verbindt tot de naleving van een internationaal engagement met betrekking tot het welzijn van de vleeskippen.
Brussel, woensdag 20 september - Omdat de fastfoodgigant de ogen blijft sluiten voor het lijden van vleeskippen, organiseerde GAIA vandaag een verrassingsactie aan de ingang van het McDonald’s filiaal op het Brusselse Beursplein. GAIA eist dat de McDonald's het Better Chicken Commitment ondertekent, wat een verbetering van de levenskwaliteit van de vleeskippen zou betekenen.
Om 11u vanochtend werd er voor het McDonald's restaurant een groot scherm geplaatst, waarop de lijdensweg van vleeskippen op intensieve boerderijen te zien was. Verschillende actievoerders hielden borden omhoog en deelden flyers uit om zo de klanten van McDonald’s bewust te maken van het probleem. Het doel van GAIA: de fastfoodgigant overtuigen om te stoppen met de verkoop van kippenvlees dat is geproduceerd volgens de slechtste landbouw- en slachtpraktijken.
De lijdensweg van kippen op intensieve houderijen
In conventionele kippenhouderijen worden tienduizenden vleeskuikens opgesloten in loodsen, zonder de mogelijkheid om naar buiten te gaan en zonder natuurlijk licht. De bezettingsgraad kan er oplopen tot 22 kippen per vierkante meter, wat betekent dat elke kip over een leefruimte beschikt, die nog kleiner is dan een A4’tje. Als resultaat van een doorgedreven genetische selectie groeien ze razendsnel en bereiken ze hun slachtgewicht in slechts 40 dagen. Als gevolg daarvan kunnen ze al snel hun eigen gewicht niet meer dragen, waardoor ze aan pijn in de poten en gewrichten, kreupelheid, verlamming, ademhalings- en hartproblemen lijden, die fataal kunnen zijn. Bij aankomst in het slachthuis worden de nog levende kippen ondersteboven opgehangen aan metalen haken. Dit veroorzaakt veel extreem pijnlijke breuken en ontwrichtingen aan de poten en vleugels.
GAIA noemt deze vleeskippen "zombie-kippen" omdat ze er vaak zodanig slecht aan toe zijn, dat ze amper of helemaal niet meer kunnen bewegen. Ze blijven zieltogend liggen en kwijnen weg, wachtend op hun dood.
McDonald's geeft niet toe
Gezien deze vreselijke leef- en slachtomstandigheden probeert GAIA McDonald’s al jaren te overtuigen om de Better Chicken Commitment, die betere leef- en slachtomstandigheden voor vleeskippen garandeert, te ondertekenen.
De voorschriften van het BCC (Better Chicken Commitment) omvatten onder andere:
- Een verminderde bezettingsgraad van kippen op houderijen (met een maximum van 15 tot 17 kippen per vierkante meter in plaats van 22);
- Een verbod op snelgroeiende kippenrassen, die vaak aan ernstige gezondheidsproblemen lijden;
- Een slachtmethode waarbij de dieren niet aan hun poten worden opgehangen. Dit is een wrede methode, waarbij de vogels nog bij bewustzijn met het hoofd ondersteboven worden gehangen.
Helaas weigert McDonald's deze overeenkomst te ondertekenen, ook al hebben concurrenten zoals KFC, Subway en meerdere supermarktketens in België (Colruyt, Okay, Delhaize, Lidl, Aldi, Carrefour enz.) dit op aandrang van GAIA wel reeds gedaan.
De klimaatcrisis is geen excuus
GAIA eist dat McDonald’s stopt met zich schaamteloos weg te stoppen achter de klimaatcrisis om de afschuwelijke mishandeling van vleeskippen te goed te praten.
Ann De Greef, directrice van GAIA: “McDonald's weigert de Better Chicken Commitment te ondertekenen omdat dit volgens hen de ecologische voetafdruk van de kipproductie zou kunnen vergroten. Dit excuus houdt echter geen steek. De Noorse kippenproducent Norsk Kylling voldoet bijvoorbeeld al sinds 2019 aan de criteria van de Better Chicken Commitment. Dit weerhoudt het bedrijf er echter niet van om zijn impact op het milieu, met name de uitstoot van broeikasgassen, aanzienlijk te verminderen, onder meer door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het is dus hoog tijd dat McDonald’s stopt met het gebruiken van de milieukwestie om de mishandeling van kippen te rechtvaardigen.”