GAIA deze morgen gehoord door provincie over nertsenkwekerij in Hulste

“Hopelijk laten de deputés geen uitbreiding toe”

De nertsenkwekerij in Hulste wil een milieuvergunning om uit te breiden. De gemeente Harelbeke adviseerde onlangs al negatief. Nu moet de provincie West-Vlaanderen nog een oordeel vellen. Vanmorgen lichtten de betrokken partijen hun standpunt toe aan de milieuvergunningscommissie, die het provinciebestuur adviseert over milieuvergunningsaanvragen. Voor GAIA kwamen voorzitter Michel Vandenbosch en advocaat Stijn Vandamme aan het woord. “Hopelijk volstaan onze argumenten om het provinciebestuur ervan te overtuigen dat een uitbreiding in Hulste niet opportuun is”, aldus Vandenbosch.

Aanvankelijk wilde de nertsenkwekerij in Hulste uitbreiden van 18.000 naar 24.000 dieren. Intussen wenst de exploitant de gevraagde uitbreiding te beperken tot 1.200 nertsen. Het stadsbestuur van Harelbeke gaf half januari al een negatief advies voor de uitbreidingsplannen. In totaal werden ook 13 verschillende bezwaarschriften ingediend bij de gemeente, onder meer vanwege GAIA, plus een bezwaarschrift dat door 450 omwonenden werd ondertekend.

Deze morgen lichtte GAIA-raadsman Stijn Vandamme in het provinciehuis de milieuproblemen toe die een eventuele uitbreiding van de nertsenkwekerij in Hulste zal teweegbrengen. Het gaat vooral om geurhinder door de mest van de nertsen, wat ongedierte aantrekt en het risico op ziektes verhoogt. De exploitant van de kwekerij in Hulste gaf de Wageningen University trouwens de opdracht om een geurstudie te maken, die besluit dat het meevalt met de geurhinder in Hulste. Maar Stijn Vandamme benadrukte dat de studie gebaseerd is op onderschatte gegevens. Daarna nam GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch het woord: “De Amerikaanse nerts is een invasieve roofdiersoort”, onderstreepte hij. “Het zijn ook ontsnappingskoningen. Ze kunnen hier overleven in het wild en veroorzaken een grote druk op de inheemse fauna.”

Geen maatschappelijk draagvlak

“We hebben er goede hoop op dat het provinciebestuur van West-Vlaanderen nu gehoor zal geven aan onze bezwaren en die van de omwonenden, en wordt er geen uitbreiding toegelaten in Hulste”, besluit Vandenbosch. Nertsenkwekerijen werden al in meerdere Europese landen verboden, zoals in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Kroatië (vanaf 2017) en Bosnië (2018). Nederland is momenteel nog de tweede grootste producent van nertsenvellen ter wereld, maar de laatste nertsenkwekerij moet er ten laatste tegen 2024 verdwenen zijn.

Ook in Wallonië zijn nertsenkwekerijen sinds begin 2015 verboden. En de Brusselse regering heeft onlangs een verbod op de kweek van dieren voor bontproductie goedgekeurd. Nu Vlaanderen nog, waar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een uitdovingsbeleid voor nertsenkwekerijen heeft aangekondigd, waarbij er geen nieuwe kwekerijen meer worden toegelaten, en waarbij bestaande kwekerijen niet meer mogen uitbreiden en op termijn moeten verdwijnen.

Wervik

In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief. GAIA ijvert al jaren voor een verbod op zulke kwekerijen. Onder meer dankzij de campagnes van de dierenrechtenorganisatie wordt dierenleed voor bont steeds minder gepikt door de bevolking. Dat bleek vorig jaar nog uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau IPSOS, in opdracht van GAIA: 85% van de Vlamingen gaat akkoord met een verbod op het kweken van pelsdieren voor de productie van bont. Begin 2014 verhinderde GAIA nog de komst van een nieuwe nertsenkwekerij in Wervik.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be