GAIA dient klacht in tegen dame die hond liet sterven in snikhete wagen

GAIA heeft zijn raadsman de opdracht gegeven onmiddellijk klacht in te dienen tegen de vrouw die haar hond vrijdag liet sterven door oververhitting in een snikhete wagen in Brugge. De dierenrechtenorganisatie stelt zich burgerlijke partij. Het dier werd vrijdag een uur alleen achtergelaten in de auto op de parking van het AZ Sint-Jan. "Ondanks alle sensibilisering en tragische voorvallen uit het verleden, blijven mensen hun hond alleen achterlaten in de wagen", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De vrouw riskeert, wegens inbreuk op art. 1. van de dierenwelzijnswet 6 maand gevangenisstraf en 12.000 euro boete. "Wie niet horen wil, moet voelen. Wij hebben er oprecht genoeg van dat onschuldige dieren een verschrikkelijke en vooral onnodige dood sterven door de schuld van diegene die hen eigenlijk zouden moeten beschermen, de eigenaar."

Artikel 1 van de dierenwelzijnswet is duidelijk: niemand mag handelingen plegen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat. Het is op basis van dat artikel dat GAIA klacht indient tegen de dame. "Blijkbaar zijn er straffen nodig en helpt sensibiliseren niet. Elk jaar opnieuw lezen wij over dieren die sterven in een snikhete wagen.Het is genoeg geweest." GAIA heeft dan ook de opdracht gegeven aan raadsman Anthony Godfroid onmiddellijk klacht in te dienen bij het parket van Ieper dat in een vergelijkbare zaak van dierenmishandeling uit 2018 de vervolging instelde.  De beklaagde werd door de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld tot een geldboete. Het dier had het toen gelukkig wel overleefd. "Wij hopen dat het parket van Ieper ook in deze recente kwestie tot vervolging zal overgaan en uiteindelijk de maximumstraf wordt uitgesproken." 

Snikhete oven

Bij warm weer verandert de auto al snel in een snikhete oven en het dier sterft een langzame dood. In direct zonlicht loopt de temperatuur in een wagen immers al snel op tot boven de 50°C. Met andere woorden: het autoraam een beetje open laten staan, brengt weinig soelaas. Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld 21°C is, bereikt de temperatuur in de auto 32°C in slechts 10 minuten, 40°C in 30 minuten en 45°C na een uur. Bij hogere buitentemperaturen versnelt alles: het duurt slechts enkele minuten voordat de auto getransformeerd wordt in een dodelijke oven voor de  hond.

GAIA roept iedereen op die getuige is van een hond alleen in een wagen onmiddellijk te handelen en onderstaand stappenplan te volgen:

  1. Je belt de politie op om een geval van dierenverwaarlozing te melden en verzoekt de politie dringend tussen te komen om de hond te bevrijden. Dierenverwaarlozing is een misdrijf waarvan de bestraffing voorzien is in de dierenwelzijnswet van 1986. De politie heeft dus het recht én zelfs de plicht om één van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen. Het probleem is echter dat oproepen over dieren meestal de laagste prioriteit krijgen. Daarom kan je de politie melden dat je niet zal kunnen weerstaan aan de drang om de hond te redden en een van de ramen te vernielen, als ze niet snel aanwezig zijn. Het is daarbij van belang dat je in het proces-verbaal, dat eventueel zal opgesteld worden, vermeldt dat je de politie uitdrukkelijk hebt meegedeeld dat je één van de ramen zou vernielen indien men niet snel genoeg ter plaatse was.
  2. Je breekt het raam en bevrijdt de hond. Maak beelden zodat je zeker kan bewijzen dat het een geval van overmacht was: zonder uw handelen zou de hond gestorven zijn!
  3. Zodra het dier veilig is, breng je hem/haar best naar een plek in de schaduw. Geef het dier onmiddellijk iets te drinken en zorg voor verkoeling zoals water (opgelet: geen ijs!). Ook een natte doek over de hond zijn poten en buik leggen kan helpen. Breng de hond dan naar de dichtstbijzijnde dierenarts.

hitte-temperatuur-9900000000079e3c.jpg

JPG - 57 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be