GAIA dient klacht met burgerlijke partijstelling in tegen het Hezehof uit Schaffen (Diest)

Brussel, 12 februari 2023. Op 29 november 2023 voerde de Vlaamse dierenwelzijnsinspectie een inspectie ter plaatse uit bij het Hezehof ("VOF Guedens-Willems") in Schaffen (Diest). De inspectie vond plaats na verschillende klachten over de behandeling van kweekdieren door de uitbater van het Hezehof, mijnheer R.G.

De vorige keer dat het Hezehof geïnspecteerd werd ter plaatse (meer bepaald op 15 september 2021) werden er grote misstanden vastgesteld die toen al hadden moeten leiden tot een onmiddellijke intrekking van de erkenning van deze kweker-handelaar: in bepaalde stallen was de stank zo extreem (ammoniak) dat de ogen van de inspecteurs begonnen te tranen, dode puppy's werden aangetroffen, honden met valse registratiestatussen in dogid, vliegen overal enz.

GAIA heeft nooit begrepen waarom het zo lang geduurd heeft om een nieuwe inspectie te organiseren. Dat die eindelijk plaatsvond eind november 2023 (meer dan twee jaar later) is erg laat, maar leidt hopelijk wel tot een kentering. 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA: "GAIA ontvangt al lange tijd klachten van mensen die een zieke hond hebben gekocht bij het Hezehof: de aanwezigheid van parvovirose, een zeer ernstige en moeilijk te behandelen virusziekte, giardia, een parasitaire maagdarmaandoening, die bij verzwakte dieren hardnekkige diarree kan teweegbrengen enz. is een steeds terugkerende klacht. Wanneer ik vernam dat er op eind 29 november 2023 eindelijk een nieuwe inspectie heeft plaatsgevonden, heb ik niet getwijfeld: onze raadsman heeft de opdracht gekregen een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen tegen het Hezehof en diens uitbater."

In 2022 zijn de straffen in de dierenwelzijnswet in Vlaanderen gevoelig verstrengd: de maximale gevangenisstraf voor inbreuken op de dierenwelzijnswet bedragen tegenwoordig 5 jaar gevangenisstraf.

Michel Vandenbosch: "De dierenwelzijnswet maakt het ook mogelijk om een verbod op te leggen op het houden van dieren. Dit verbod had er al moeten komen in 2021 na de vernietigende inspectie van 15 september van dat jaar. We zijn nu meer dan 2 jaar verder. ​ Onze advocaat heeft de opdracht gekregen om al het nodige te doen opdat de correctionele rechtbank een houdverbod opgelegd krijgen. De dieren hebben genoeg geleden in het Hezehof."

De klacht met burgerlijke partijstelling wordt vandaag neergelegd in handen van de onderzoeksrechter te Leuven.

 

Meer info: 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

 ​ ​ 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be