GAIA dient strafklacht in tegen ontruimde broodfokker “Dogs and Friends” uit Ruiselede

Brussel, 14 maart 2017. GAIA heeft vandaag strafklacht ingediend bij de Procureur des Konings van West-Vlaanderen, afdeling Ieper, tegen de hondenfokkerij “Dogs and Friends”. Die werd gisteren op bevel van de Inspectie Dierenwelzijn van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts volledig ontruimd. De ‘broodfokkerij’, waar de politie 81 honden weghaalde, werd uitgebaat door Priscillia BLAIRON uit Ruiselede. Ook GAIA ontving vele meldingen van bedrogen kopers over deze broodfokster, die al jaren een kwalijke reputatie als dierenverwaarlozer geniet. Ondanks het ministerieel besluit waarmee minister Weyts de uitbaatster voor onbepaalde duur een uitbatingsverbod oplegde omdat de uitbaatster de opgelegde maatregelen steeds weer in de wind sloeg, bleef de uitbaatster puppy's zonder erkenning verhandelen.

Ontaard

In 2013 had de Procureur des Konings van Ieper de kans om mevrouw Blairon voor de correctionele rechtbank te dagen, hetgeen echter niet gebeurde. De Procureur des Konings heeft Priscilla Blairon toen jammer genoeg de dans doen ontspringen door een belachelijk lage minnelijke schikking van 1000 euro voor te stellen: de verkoopprijs van 2 hondjes. Blairon betaalde maar verwaarloosde haar honden verder zoals voorheen. De ‘kwekerij’ van Priscilla Blairon was ontaard in een walgelijke en vuile boel, dieren met te lange nagels werden gehouden op een ongeschikte betonnen vloer zonder speeltjes of liefde. De uitbaatster is onbekwaam en heeft geen enkel benul van de welzijnsbehoeften van honden.

Rotte appel verwijderd

GAIA reageert dan ook zeer tevreden op het optreden van de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn, die de dieren liet onderbrengen in asielen. De beslissing van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om de erkenning van de uitbaatster van Dogs and Friends voor onbepaalde duur in te trekken, ging in op 1 februari 2017. Priscilla Blairon negeerde echter het verbod om nog honden te verkopen. Ook nu nog prijst ze haar handel nog altijd aan via allerlei zoekertjeswebsites. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Ben Weyts heeft alvast één rotte appel effectief verwijderd. Dat juichen we toe. Maar hier mag het niet bij blijven: de mand van de puppyhandel ligt nog vol rotte appels.

Klacht

GAIA heeft vandaag ook klacht ingediend bij het parket van West-Vlaanderen tegen inbreuken op de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn van dieren en het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 betreffende de erkenning van inrichtingen die dieren verhandelen en de voorwaarden om dieren te verhandelen. 

Blairon, die blijk geeft van een totaal gebrek aan schuldbesef, zou een procedure gestart zijn bij de Raad van State voor de schorsing / vernietiging van het ministerieel besluit tot de intrekking van haar erkenning. Ter  ondersteuning van minister Weyts heeft GAIA zijn raadsman ook de opdracht gegeven om tussen te komen in de procedure voor de Raad van State. Michel Vandenbosch: “De minister heeft correct gehandeld en de erkenning volkomen terecht ingetrokken.”  Anthony Godfroid, de advocaat van GAIA, licht toe: “De Dierenwelzijnswet verbiedt de verhandeling van honden door ondernemingen die niet meer over een erkenning beschikken van de minister voor dierenwelzijn. GAIA en de inspectie dierenwelzijn ontvingen tientallen klachten die erop wijzen dat deze dame alle dierenwelzijnsregels aan haar laars lapt. Schaamteloos lapt ze de regelgeving en de maatregelen, die haar van overheidswege opgelegd werden, aan haar laars. Ik ondersteun mijn cliënte en zal mij ervoor inzetten dat deze dame zich moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Die kan een celstraf tot 6 maanden uitspreken.

---Einde bericht---

Bijlagen:

  1. Foto’s uit “kwekerij” van mevrouw Blairon: vuil en smerig, totaal ongeschikt.

 

 

Bijlage-1-bij-persbericht-GAIA1-----foto_s-uit-kwekerij-dogs-and-friends-Ruiselede.jpg

JPG - 3.1 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be