GAIA dient strafklacht in tegen West-Vlaamse kalkoenkwekers wegens grove schendingen dierenwelzijn

Brussel, 22 december 2021 - Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft na overleg met zijn raadsman besloten bij het parket van Ieper klacht in te dienen tegen de vier West-Vlaamse kalkoenenkwekers, waarover de organisatie gisteren weerzinwekkende beelden van extreme dierenwelzijnsschendingen verspreidde.

"Wat wij in die kwekerijen (in Heuvelland, Lichtervelde, Wervik en Lendelede) aantroffen (grote aantallen ernstig lijdende, zieltogende, fel verzwakte, zieke dieren met ernstige verwondingen, kreupele kalkoenen, die zich nauwelijks of onmogelijk kunnen verplaatsen, liggend in doornat en smerig strooisel, vol uitwerpselen, kadavers, al dan niet in staat van ontbinding, enz.) is zodanig erg dat wij niet anders kunnen dan klacht indienen”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. “Als we voor dergelijke afschuwelijke wantoestanden al geen klacht zouden indienen, waartegen dan wel?” 

Van Slovenië tot Luxemburg

Meester Anthony Godfroid, de raadsman van vzw GAIA vult aan: "Ons recht beschermt dieren omdat wij dieren erkennen als wezens met gevoelens, met een eigen individuele waardigheid. Ook de hoogste Europese hoven volgen die evolutie. Van Slovenië tot Luxemburg wordt erkend dat dieren deel uitmaken van onze morele orde en daarom dus waardig moeten behandeld worden. De beelden die gemaakt zijn in de West-Vlaamse kwekerijen zijn niet alleen weerzinwekkend, ze tonen het failliet aan van het systeem. Ik zal er als advocaat alles aan doen opdat er vervolging wordt ingesteld door het parket van de Procureur des Konings te Ieper."

"Concreet wordt er strafklacht ingediend voor het onnodig toebrengen van pijn aan dieren, voor het onnodig ombrengen van dieren en voor het huisvesten van dieren (hier: kalkoenen) in omstandigheden die niet aan hun ethologische behoeftes voldoen. Op heden bedraagt de maximumstraf voor deze feiten 6 maanden cel en 16.000 euro boete. De ‘ondernemers’ in kwestie mogen overigens van ‘geluk’ spreken dat de nieuwe strafmaten voor dit soort walgelijke feiten nog geen wet zijn geworden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde immers reeds aan dat de huidige strafmaten verzwaard zullen worden tot vijf jaar maximum celstraf en drastisch hogere boetes”, aldus Godfroid. 

------

De beelden uit de kalkoenkwekerijen vindt u hier nogmaals (en ook in de vimeo-link onderaan deze mail). De langere versie werd u gisteren reeds opgestuurd via een WeTransfer-link.

Meer info: Michel Vandenbosch, voorzitter GAIA: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be