GAIA doopt Huis van Gewest om tot Huis van onverdoofd slachten
“Brusselse regering, verbied onverdoofd slachten!"
Brussel, 21 augustus 2018 - Deze ochtend voerde dierenrechtenorganisatie GAIA aan het Huis van het gewest actie voor een wettelijk verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In een ceremoniële sfeer – blazerskwintet en naambordjes incluis – doopten GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en GAIA-directeur Ann De Greef op de tonen van The Imperial March uit Star Wars en vanop een zwarte loper de zetel van de Brusselse regering om tot ‘Huis van onverdoofd slachten’. Meteen ook de start van een nieuwe campagne: tot en met 25 augustus staat een ‘affichemuur’ van 20 m² beurtelings in Anderlecht, Ukkel en Evere opgesteld met de afbeelding van een schaap met een droevige blik. Uit een van zijn ogen dwarrelt een bloedtraan. Met Hoe lang nog? Ca suffit als opschrift is de boodschap duidelijk: “De Brusselse regering moet het voorbeeld van Vlaanderen en Wallonië volgen en om het even waar in het hoofdstedelijk gewest nog voor het einde van deze legislatuur een einde maken aan het onverdoofd slachten van schapen en runderen”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. “Dat betekent dus ook in het slachthuis van Anderlecht, waar vandaag voor het offerfeest honderden schapen en runderen onverdoofd en bijgevolg pijnlijk worden geslacht. Bijna 8 op 10 Brusselaars staan achter onze eis.” Her en der in Brussel rijden de hele week ook affichewagens onder andere langs enkele Brusselse partijhoofdkwartieren rond.
Het ‘Huis van het gewest’ bevindt zich op het Koningplein in Brussel. Daar komt de Brusselse regering wekelijks samen om belangrijke knopen door te hakken. De ideale locatie voor de actie van GAIA dus. “Vandaag is het de eerste dag van het offerfeest”, zegt Vandenbosch. “Een dag waarop duizenden schapen pijnlijk geslacht worden. Onze actie hier is bedoeld om de Brusselse regering erop te wijzen dat de reeds getroffen maatregelen - vervoer van levende dieren verboden, verscherpt verbod op thuisslachtingen, geen tijdelijke slachtvloer meer en een oproep aan de moslimgemeenschap om giften te doen in plaats van een schaap of rund te slachten - weliswaar stappen in de goede richting maar lang niet voldoende zijn om de dieren vermijdbaar dierenleed te besparen.
Brussel, volg het voorbeeld van Vlaanderen en Wallonië
In Vlaanderen (juni 2017) en Wallonië (mei 2017) hebben de twee parlementen reeds een verbod op onverdoofd slachten zonder één enkele tegenstem nagenoeg unaniem goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2019 in Vlaanderen en vanaf 1 september 2019 in Wallonië mag niet enkel thuis noch op tijdelijke slachtvloeren maar ook in de slachthuizen niet meer onverdoofd geslacht worden. Dan zullen nog enkel dieren ritueel geslacht mogen worden na omkeerbare electronarcose. "Laat één ding duidelijk zijn", verduidelijkt de GAIA-voorzitter, "we vragen geen verbod op ritueel slachten op zich, we eisen wel dat naar Vlaams en Waals model technisch vermijdbaar dierenleed ook in het Hoofdstedelijk Gewest vermeden wordt. Daartoe moet men correct uitgevoerde bedwelming voorafgaand aan de halssnede wettelijk verplicht maken."
Electoraal opportunisme boven dierenwelzijn?
Staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) sprak zich al meerdere keren publiekelijk uit voor een verbod maar vindt geen meerderheid binnen de gewestregering. Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) diende recent een voorstel van ordonnantie in voor een verbod naar het voorbeeld van Vlaanderen en Wallonië. “Maar tot onze grote verbazing lazen we onlangs dat er nog te veel onenigheid is over het onderwerp binnen de Brusselse regering waardoor een akkoord niet meer mogelijk lijkt in deze legislatuur. Michel Vandenbosch hekelt een betreurenswaardig gebrek aan politieke moed.” Het lijkt er steeds meer op dat in Brussel voor bepaalde politici en politieke partijen plat electoraal opportunisme, meer bepaald het hengelen naar de stemmen van de islamitische en joods orthodoxe kiezers, primeert boven redelijke dierenwelzijnseisen."
77 % pro verbod
Maar uit een opiniepeiling uit 2018 van peilingsbureau Ipsos in opdracht van GAIA blijkt dat 77% van de stemgerechtigde Brusselaars een verbod wil. Meer nog: 1 op de 3 Brusselaars overweegt op een andere partij te stemmen als de partij van zijn/haar voorkeur onverdoofd slachten niet verbiedt. Behalve de ‘huldiging’ van het Huis van onverdoofd slachten, is GAIA's campagne ook te zien in het Brusselse straatbeeld. “Nog tot 25 augustus organiseren we een grootscheepse postercampagne om te laten zien dat we onze strijd voor een verbod op onverdoofd slachten nooit opgeven.”
---Einde bericht---