GAIA en Cruelty Free Europe redden 80.527 dieren van chemische proeven

Tussen 2009 en 2015 slaagde GAIA, de Belgische vertegenwoordiger van Cruelty Free Europe[1], erin 80.527 dieren te redden van chemische proeven. Dat meldt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Dit toont aan dat dierenrechtenorganisaties een verschil kunnen maken. “Het toont ook aan dat onze campagnes nog altijd noodzakelijk zijn”, aldus Vandenbosch. “Zonder ons onderzoek en de bezwaren die we indienden bij het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) zouden tienduizenden dieren onnodig hebben geleden.”

Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) publiceerde 1.500 aanvragen voor het testen van chemische stoffen op dieren. Toxicologen van GAIA en Cruelty Free Europe analyseerden deze aanvragen zeer grondig. Bij 540 van deze aanvragen tekenden Cruelty Free Europe en GAIA bezwaar aan. In 76 gevallen had het bezwaar succes, waardoor in totaal meer dan 80.527 dieren (74.330 ratten, 125 muizen, 580 konijnen, 2.660 vissen en 2.832 vogels) gered werden. 

Onnodige proeven

Nog steeds gebeuren gruwelijke en onnodige testen op dieren. Een voorbeeld waarbij het bezwaar van Cruelty Free Europe en GAIA succesvol was: een bedrijf wilde gedurende 90 dagen regelmatig de stof 2,4,6-trinitrotolueen laten inademen. Deze stof is beter bekend als TNT, waarvan al zeer lang geweten is dat het explosief en gevaarlijk is. Het betreffende bedrijf trok de aanvraag in na het bezwaar. Verschillende aanvragen voor dierproeven bleken ook onjuiste gegevens te bevatten of niet nodig te zijn. 

De Europese Commissie wil de regelgeving omtrent chemische stoffen aanpassen, waardoor nog meer dierproeven dreigen te gebeuren. Vandenbosch: “Veel mensen denken dat dierproeven stap voor stap verdwijnen door strengere wetgeving. Niets is minder waar. Anno 2020 is de strijd tegen absurde dierproeven nog niet gestreden en moeten dierenrechtenorganisaties waakhond blijven spelen.”

 [1] Cruelty Free Europe is een in Brussel gevestigd netwerk van dierenrechtenorganisaties die zich inzetten om een einde te maken aan dierproeven in heel Europa. De volgende landen zijn vertegenwoordigd: België, Bosnië en Herzegovina, Denemarken, Finland, Italië, Kroatië, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Voor meer info, de wetenschappelijke details werden gepubliceerd in: 

Taylor, K. Ten Years of REACH — An Animal Protection Perspective (2018) ATLA 46, 347–373
Taylor K, Stengel W, Casalegno C, and Andrew DJ. Food for thought…Experiences of the REACH testing proposals system to reduce animal testing (2014) ALTEX, 31: 107-128

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be