GAIA en dierenasiel Sint-Truiden hekelen reactie Vlaamse Dierenartsenvereniging

"Hier spelen heel andere belangen dan zorg voor kattenwelzijn"

Brussel/Sint-Truiden, 28 december 2017 – "De Vlaamse dierenartsenvereniging voert drogredenen aan tegen de verplichte kattensterilisatie. Die vereniging is duidelijk meer bekommerd om de eigen portemonnee en het verlies aan inkomsten dan om het indijken van dumping van ongewenste 'wegwerpkatten' in de asielen, waartoe de verplichte kattensterilisatie in Vlaanderen moet leiden." Zo hekelen de dierenrechtenorganisatie GAIA en het Dierenasiel Sint-Truiden het standpunt van de Vlaamse Dierenartsenvereniging, die tegen de nieuwe wet gekant is. 

Noodzaak

"Slechter dan de situatie nu zonder verplichte kattensterilisatie, kan het moeilijk", onderstrepen GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Philip Zurinckx, voorzitter van Dierenasiel Sint-Truiden. "Dierenasielen worden voortdurend overstelpt met ongewenste nesten kittens, waar mensen geen blijf mee weten omdat ze hun katten maar laten voortplanten. Er worden veel meer katten gedumpt dan er geadopteerd worden. De nieuwe wet is bedoeld om die overpopulatie ongewenste katten die maar blijven geboren worden (bij katten is 1 + 1 = 6 en zulks 2 tot 3 keer per jaar!) terug te brengen tot een beheersbaar aantal. Zo wordt de druk op de asielen verlicht. Verplichte kattensterilisatie is een absolute noodzaak om ook het dumpen van kittens in de natuur tegen te gaan, waaruit zwerfkatten voortkomen, die de gemeenten op kosten jagen. "De kraan moet aan de basis dichtgedraaid worden. En dat is precies de bedoeling van de nieuwe wet: de stok achter de deur voor wie als kattenhouder uit gemakzucht weigert zijn verantwoordelijkheid op te nemen. 

Portemonnee boven kattenwelzijn

De ware reden waarom bepaalde dierenartsen zich kanten tegen verplichte kattensterilisatie, is hun vrees voor minder inkomsten doordat ze geleidelijk minder katten zullen kunnen behandelen", benadrukken Philip Zurinckx en Michel Vandenbosch. Hun portemonnee primeert boven het welzijn en de gezondheid van duizenden ongewenste 'wegwerpkittens'. Katten laten steriliseren of castreren is niet alleen goed tegen dierenleed door dumping in asielen en op straat tegen te gaan, maar is ook goed voor de gezondheid van de dieren: ze leven langer en worden minder snel ziek. Ze lopen veel minder risico op melkkliertumoren en helemaal geen risico op baarmoederontstekingen. Katers worden socialer en gaan beduidend minder vechten met andere (krolse) katers.   

Dierenartsen bepalen kostprij

 Dat de Vlaamse dierenartsenvereniging klaagt over de kostprijs van de ingreep, vinden GAIA en Dierenasiel Sint-Truiden bedenkelijk: "Het zijn namelijk de dierenartsen zelf, die de kostprijs van sterilisatie/castratie bepalen. Zij kunnen dus zelf beslissen de prijs van castratie/sterilisatie te verlagen, als ze de kostprijs te hoog vinden." Ook de federale regering zou kunnen helpen door de BTW op de ingreep te verlagen van 21 % naar 6 %. 

Paniekzaaierij

Dat de huiskat zal uitsterven wanneer iedereen zijn kat laat steriliseren, is misplaatste paniekzaaierij. "Ten eerste lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat alle katten ineens van vandaag op morgen tegelijkertijd gesteriliseerd zullen zijn vanaf het moment dat de wettelijke verplichting in werking treedt. Verplichte sterilisatie beoogt een evenwicht te bereiken tussen het aantal gedumpte katten in asielen en het aantal adopties van asielkatten. Bovendien kan wie per se met zijn huiskat wil kweken, een erkenning bekomen als hobbykweker. "

Zorgplicht

Michel Vandenbosch en Philip Zurinckx beklemtonen tenslotte dat de verplichte kattensterilisatie zal bijdragen tot het besef dat zijn kat laten steriliseren een zorg- én burgerplicht is. De naleving ervan zal ook versterkt moeten worden door bewustwordingscampagnes.  

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be