GAIA en dierenasiel Sint-Truiden vragen duidelijke richtlijnen om de goede werking van de dierenasielen niet onmogelijk maken
Afgelopen woensdag moesten alle dierenasielen noodgedwongen de deuren sluiten (maatregelen regering COVID-19). Het gevolg is dat er in Vlaanderen – net zoals in de rest van ons land - geen dieren meer (kunnen) geadopteerd worden. De asielen dreigen zo overvol te raken en worden mogelijks gedwongen om honderden verdwaalde of in de steek gelaten dieren te weigeren. Ook heerst er nog onduidelijkheid over de vrijwilligerswerking: mogen zij nog gaan helpen in de dierenasielen wanneer de veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden? Samen met het dierenasiel van Sint-Truiden vraagt GAIA eerst en vooral duidelijke richtlijnen aan de regering. “Die ontbreken tot op de dag van vandaag en dat zorgt voor veel onzekerheid”, zegt Philip Zurinckx van het dierenasiel Sint-Truiden.
De huidige coronacrisis vormt een reëel probleem voor de dierenasielen in ons land. Eerst en vooral en niet in het minst wat de vrijwilligerswerking betreft. Er zijn geen duidelijke richtlijnen en veel vrijwilligers blijven thuis. Daardoor dreigt het vast personeel – als dat er al is – extra belast te worden. "De vrijwilligers zijn vaak heel belangrijk voor de dagelijkse verzorging van de dieren”, zegt De Greef. “Wij vragen dan ook dat de regering een uitzondering voorziet en vrijwilligers wel nog toelaat om te gaan helpen in de dierenasielen - mits de dierenasielen uiteraard alle maatregelen in acht nemen. Het is en blijft de keuze van het dierenasiel zelf of ze die uitzondering nodig hebben en/of willen gebruiken.”
Kittenseizoen
Ook het aantal adopties ligt op dit moment zo goed als stil. Philip Zurinckx: “Mogen de mensen nog dieren adopteren? Geen kat die het weet. Maar als wij enkel instroom van dieren hebben en geen uitstroom dan zijn de gevolgen dramatisch. Zeker nu het kittenseizoen eraan komt.” Zurinckx en GAIA stellen voor dat de regering de adoptiedienst verder laat lopen. Adopteren kan op afspraak zodat de gezondheid van niemand in het gedrang komt.
Als laatste onduidelijkheid halen GAIA en het dierenasiel de sterilisatieprojecten van de zwerfkatten aan. “Lopen deze nog?”, vraagt De Greef zich af. “Indien dit stopgezet wordt, zitten we binnen een aantal maanden met een massale instroom van kittens in de dierenasielen. En zullen de steden en gemeenten opnieuw een forse stijging zien in hun zwerfkattenpopulatie.”
Kortom: het is echt het moment om duidelijkheid te scheppen en de onzekerheid bij de dierenasielen weg te nemen. "Wij roepen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om bij de federale regering onze asielen te gaan verdedigen en de nodige uitzonderingsmaatregelen te vragen."