GAIA geeft pluim aan Vlaamse parlementsleden voor unanieme goedkeuring zwaardere straffen voor dierenbeulen

“Alweer een belangrijke stap vooruit”

Brussel, 3 februari 2022 - GAIA verwelkomt de unanieme goedkeuring van de gevoelige strafverhoging voor ernstige feiten van dierenmishandeling, wreedheden tegen dieren en inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving als “een belangrijke stap vooruit en een krachtig signaal.” Het ontwerp van decreet dat eerder werd goedgekeurd door de Vlaamse regering was een initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). 

Schuldbesef
“Wij drongen al jaren aan op strengere straffen, zowel wat de maximum gevangenisstraf betreft als de maximum boetes die de wet voorzag (3 maand cel tot 18 maanden cel bij herhaling van de feiten binnen de 3 jaar na veroordeling, een geldstraf tot 16.000 euro)", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Die te lichte strafbepalingen werkten allerminst afschrikkend of ontradend en gaven dierenbeulen en dierenmishandelaars de terechte indruk dat ze nauwelijks iets riskeerden als ze tegen de lamp liepen en ze zich moesten verantwoorden voor de rechter. Tot norm- en verantwoordelijkheidsbesef, laat staan schuldbesef, droeg dat niet bij. Ik kan alleen maar hopen dat die kwalijke mentaliteit zal veranderen met de zware straffen die nu voorzien zijn.”

Onmiddellijke aanhouding
Dierenbeulen riskeren voortaan tot 5 jaar cel en tot 10 jaar voor recidivisten, waarbij de periode van recidive verlengd wordt tot 5 jaar i.p.v. voorheen 3 jaar, geldboetes tot 800.000 euro (x 2 in geval van recidive), bedrijven kunnen voor 5 jaar of zelfs voorgoed gesloten worden en particulieren riskeren een levenslang verbod om dieren te houden). Ook zullen dierenbeulen onmiddellijk aangehouden kunnen worden, wat voorheen niet mogelijk was. 

Rechters 
Uiteraard bepalen de rechters de strafmaat. Zij zullen hopelijk meer dan ooit beseffen dat dierenbeulen zich niet straffeloos mogen te buiten gaan aan wreedheden, dierenmishandeling en dierenverwaarlozing, noch wetsinbreuken nagenoeg ongestraft mogen plegen.” 

Krachtig signaal
Met de unanieme goedkeuring van dit arsenaal aan beduidend zwaardere straffen geven de parlementsleden er blijk van te beseffen dat de Vlaming dierenmishandeling steeds minder aanvaardt en niet tolereert dat dierenbeulen er te gemakkelijk mee wegkomen. Een krachtig signaal. 

Draagvlak
Uit een eerder onderzoek van Ipsos uit 2021 in opdracht van GAIA bleek dat de grote meerderheid van Vlamingen achter beduidend hogere straffen staat en er een breed maatschappelijk draagvlak voor bestaat. 

Einde bericht

Meer info:
Michel Vandenbosch, voorzitter GAIA: 0475 45 20 15

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be