GAIA hekelt "hypocriet" standpunt Boerenbond voor Europees verbod maar tegen Vlaams verbod onverdoofd slachten

"Boerenbond en ultraconservatieve tegenstanders van verbod zijn als twee handen op één buik"

Brussel, 18 september - Dierenrechtenorganisatie GAIA is niet te spreken over de uitspraken van Boerenbond-voorzitster Sonja De Becker in De Zondag over onverdoofd slachten. De Boerenbond is zogezegd ook voor een totaalverbod op onverdoofd slachten maar dat moet volgens de landbouwersorganisatie Europees geregeld worden. Anders gezegd: Tegen de wil in van 85 % van de Vlamingen wil Boerenbond geen verbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen, tenzij zo'n verbod Europees opgelegd wordt en derhalve voor de hele EU geldt. "Dat is pas hypocrisie", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch scherp. "Sonja De Becker weet zeer goed dat zo'n Europees verbod dat geldt voor 28  (straks 27) EU-lidstaten volstrekt utopisch is en er nooit zal komen!" Het is de klassieke strategie van Boerenbond om de vis te verdrinken in nagenoeg elk  dierenwelzijndossier. Telkens wanneer een dierenwelzijnprobleem de een of andere tak van de veehouderij aanbelangt, opent Boerenbond zijn Europese paraplu.

Door te pleiten voor een totaal onrealistisch want onhaalbaar Europees verbod op onverdoofd ritueel slachten, speelt Boerenbond - "als twee handen op één buik" stipt Michel Vandenbosch aan - sluw in de kaart van de ultraconservatieve tegenstanders van een Vlaams verbod. "Overigens zullen dergelijke tegenstanders in andere EU- lidstaten waar (nog) geen verbod van kracht is, zich niet minder onverzettelijk opstellen tegen wettelijk verplichte verdoving. Dierenleed is zoals steeds het minste van de zorgen van Boerenbond, wie het om "de economie" gaat en die de schone schijn wil ophouden door als zoethoudertje etikettering voor te staan. Dit gezegd zijnde, is GAIA in principe niet tegen een Europees verbod. Michel Vandenbosch: "Maar een EU-verbod wordt pas minder uitzichtloos naargelang steeds meer lidstaten afzonderlijk zo'n verbod invoeren. Want als het van de EU moet komen, kunnen we gegarandeerd nog heel lang wachten. Een verbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen geeft het goede voorbeeld aan de andere regio's en lidstaten en voorkomt onnoemelijk lijden van jaarlijks honderdduizenden ritueel geslachte schapen en runderen."

- Einde bericht -

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be