Zaak Sanda Dia: GAIA tevreden met veroordeling van alle 18 beklaagden voor dierenmishandeling

Brussel, 26 mei 2023 – Het Hof van Beroep van Antwerpen heeft om 11 uur een arrest geveld in de zaak Sanda Dia. Na een lang proces hebben de raadsheren van het Hof van Beroep alle 18 beklaagden tot werkstraffen van 200 tot 300 uur en boetes veroordeeld. Over de ontvankelijkheid van de burgerlijke partijstelling van GAIA zal de correctionele rechtbank van Hasselt zich nog moeten uitspreken. Hoe dan ook, is GAIA tevreden dat het Hof de beklaagden ook schuldig bevonden heeft aan de ​ strafbare feiten van dierenmishandeling. ​ De rol van GAIA is ook erkend in het arrest: het is enkel door de burgerlijke partijstelling van GAIA op 14 augustus 2020 dat er een extra veroordeling is opgelopen door de beklaagden.

“Wat met Sanda Dia gebeurd is, is verschrikkelijk. De wanpraktijken van de Reuzegommers kostten de jonge student zijn leven en dat is een drama. De Reuzegommers pleegden tijdens dat bewuste doopritueel ook wreedheden tegen weerloze dieren. Ook op die misdrijven staan straffen want ze zijn in overtreding met de Dierenwelzijnswet. Dat heeft het Hof van Beroep juist ingeschat en dat is een belangrijk maatschappelijk signaal. Alle strafbare feiten, wreedheden jegens dieren inbegrepen, moeten bestraft worden. Ik hoop dat het gesol met dieren en dierenmishandeling tijdens studentendopen nu definitief tot het verleden behoort”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Vlaamse versie van de Dierenwelzijnswet

Tijdens de doop van studentenvereniging Reuzegom moesten de studenten de kop afbijten van een levende, spartelende paling, een muis werd levend geblenderd om er schachtenpap van te maken om te voederen aan de schachten en goudvissen werden levend ingeslikt.

In een knap gemotiveerd arrest laat het Hof er geen twijfel over bestaan: al deze feiten zijn in overtreding met de Vlaamse versie van de Dierenwelzijnswet. Alle 18 beklaagden zijn veroordeeld als deelnemers, dat de ene al wat gruwelijker is te werk gegaan dan de andere maakt geen verschil uit voor het Hof. Het Hof van Beroep drukt het als volgt uit: “Door hun aanwezigheid en aanmoedigingen tijdens de proef met de aal hebben zij onmiskenbaar niet alleen bijgedragen tot de groepsdynamiek, maar ook tot de groepsdruk die de schachten moeten ervaren hebben. Op deze wijze hebben wij welbewust bijgedragen tot de misdrijven, zoals omschreven onder de tenlasteleggingen F, G en H. […] Ook het passief bijwonen van de uitvoering van deze misdrijven en het zich onthouden van enige reactie is de uiting van het opzet om rechtsreeks aan die uitvoering mee te werken door bij te dragen tot het mogelijk maken of vergemakkelijken van deze misdrijven.

Loodzwaar voor familie

Meester Anthony Godfroid, advocaat en raadsman van GAIA in deze zaak besluit: "De verschillende zittingen waren loodzwaar voor de familie van Sanda Dia. Niets zal hun zoon terug kunnen brengen. Dieren zijn misbruikt om Sanda Dia te vernederen en te onderwerpen aan de willekeur van zijn temmers. Ik betuig mijn oprecht medeleven met de nabestaanden en hoop dat de universiteiten efficiënt zullen optreden tegen deze achterlijke praktijken. Dit mag nooit meer gebeuren."

Meer informatie

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15
GAIA-raadsman Anthony Godfroid: 0494 75 31 71 ​ ​ ​ 

Bijlage

Arrest Hof Van Beroep 26/05/23 .pdf

PDF - 13 Mb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be