GAIA komt tussen in kortgedingprocedure van moslims tegen Ben Weyts

GAIA komt tussen in kortgedingprocedure van moslims tegen Ben Weyts

“Namens de dieren, die wij verdedigen”

Vrijdag 11 september 2015 — Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ontving deze week de dagvaarding van een reeks moslimorganisaties tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Om minister Weyts te steunen, heeft GAIA beslist om tussen te komen in de kortgedingprocedure. “We komen op voor het naleven van de dierenbeschermende regelgeving”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De zaak komt maandagmorgen voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De moslimorganisaties zijn het niet eens met de beslissing van Ben Weyts (N-VA) om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren te verbieden. Met zijn beslissing geeft minister Weyts nochtans gevolg aan de Europese verordening uit 2009 (zie bijlage), die slachten zonder verdoving enkel toelaat in erkende slachthuizen die aan alle Europese vereisten voldoen. Het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren is dus een inbreuk op de Europese wetgeving. Een verordening is trouwens het strengste wetgevende instrument van de Europese Unie, en moet absoluut worden toegepast in elke lidstaat.

Michel Vandenbosch: “GAIA beslist om tussen te komen in deze kortgedingprocedure namens al onze leden en sympathisanten, maar uiteraard ook namens de dieren – die wij verdedigen. Wij komen op voor het naleven van de dierenbeschermende regelgeving. Daarom sluiten we ons aan bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, die in deze zijn plicht doet: de wet toepassen en zorgen dat de wet wordt nageleefd.”

Copyright: Orlando Browne-Pieterburen
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch