GAIA komt tussen in kortgedingprocedure van moslims tegen Ben Weyts

“Namens de dieren, die wij verdedigen”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ontving deze week de dagvaarding van een reeks moslimorganisaties tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Om minister Weyts te steunen, heeft GAIA beslist om tussen te komen in de kortgedingprocedure. “We komen op voor het naleven van de dierenbeschermende regelgeving”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De zaak komt maandagmorgen voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De moslimorganisaties zijn het niet eens met de beslissing van Ben Weyts (N-VA) om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren te verbieden. Met zijn beslissing geeft minister Weyts nochtans gevolg aan de Europese verordening uit 2009 (zie bijlage), die slachten zonder verdoving enkel toelaat in erkende slachthuizen die aan alle Europese vereisten voldoen. Het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren is dus een inbreuk op de Europese wetgeving. Een verordening is trouwens het strengste wetgevende instrument van de Europese Unie, en moet absoluut worden toegepast in elke lidstaat.

Michel Vandenbosch: “GAIA beslist om tussen te komen in deze kortgedingprocedure namens al onze leden en sympathisanten, maar uiteraard ook namens de dieren – die wij verdedigen. Wij komen op voor het naleven van de dierenbeschermende regelgeving. Daarom sluiten we ons aan bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, die in deze zijn plicht doet: de wet toepassen en zorgen dat de wet wordt nageleefd.”

EU-verordening (2009) inzake de bescherming van dieren bij het doden

PDF - 936 Kb

10 mythes over onverdoofd slachten

PDF - 587 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

[email protected]

www.gaia.be