GAIA laakt administratieve blunder waardoor malafide puppyverkoper exportvergunning terugkrijgt

“Minister Weyts moet dit onmiddellijk rechtzetten”

De beslissing tot het intrekken van de exportvergunning van de Tjechische puppy-exporteur Dogs & Co, eind 2014, was slecht gemotiveerd. Dat heeft het Hof van Beroep in Brussel in kort geding beslist. De Vlaamse dienst Dierenwelzijn heeft procedurele fouten gemaakt bij het schrappen van de vergunning, zodat de beslissing niet rechtsgeldig is. Onaanvaardbaar, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het malafide Dogs & Co kan nu naar hartenlust opnieuw puppy’s invoeren naar Vlaanderen, met alle gevolgen van dien. Minister Ben Weyts moet deze blunder onmiddellijk rechtzetten.”

Dogs & Co is gevestigd in het Tsjechische Skoronice. Het is een verzamelcentrum waar pups van verschillende kwekers samenkomen voor ze op transport worden gezet. Export vanuit dergelijke verzamelcentra is nefast voor het welzijn van de dieren die er worden opgehokt. Ze worden bovendien op veel te jonge leeftijd weggehaald van hun moeder. En doordat dergelijke centra dieren verzamelen die her en der gefokt worden door lokale boeren is het risico op besmetting met dodelijke ziektes zeer groot.

Dogs & Co werd opgericht door de Belgische Louisa Thees, echtgenote van Mathieu Clerckx. Clerckx is de uitbater van de beruchte dierenzaak Dierenplezier – nu omgedoopt tot Puppy House – uit Boechout. Een onderzoek van GAIA heeft aangetoond dat Dogs & Co talloze puppy’s jonger dan acht weken heeft geïmporteerd die zelfs niet gevaccineerd waren tegen het dodelijke rabiës (hondsdolheid). Een ziekte die dodelijk is voor de mens. GAIA ontving al tientallen klachten over Puppy House.

Schijn van partijdigheid

Op 21 november 2014 trok een ambtenaar van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn de exportvergunning van Dogs & Co in. Daarop trok de puppy-exporteur alle juridische registers open, dagvaardde zelfs Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en eiste ook een dwangsom van het Vlaams Gewest: 10.000 euro per dag dat Dogs & Co geen puppy’s kon exporteren naar Vlaanderen. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg verklaarde die eis ongegrond – tot grote tevredenheid van GAIA, dat was tussengekomen in de procedure.

Het Hof van Beroep van Brussel denkt daar helaas anders over, en acht de beslissing om de exportvergunning van Dogs & Co te schrappen slecht gemotiveerd en dus niet rechtsgeldig. Door een blunder van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn ontbrak immers de formele ministeriële beslissing van Ben Weyts om de vergunning van Dogs & Co in te trekken. Een dwangsom wordt niet opgelegd door het Hof van Beroep.

“Zo’n blunder van jewelste valt absoluut niet te tolereren”, vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Meer nog, dit wekt minstens de schijn van partijdigheid. Ik roep minister Weyts dan ook op om dit onmiddellijk recht te zetten. Hij moet een formele ministeriële beslissing vellen waarbij de exportvergunning van Dogs & Co opnieuw wordt ingetrokken. De geloofwaardigheid van Weyts’ beleid staat op het spel. De minister kondigde anderhalf jaar geleden nog aan dat de sjoemelaars van de hondenhandel eruit moesten. Maar nu lijkt het wel alsof sjoemelaars beloond worden.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be