GAIA lanceert nieuwe campagne: "Laat jouw hond niet achter in de wagen bij warm weer"

Vandaag lanceerde GAIA in samenwerking met de lokale politie Brussel Hoofdstad en de lokale politie Leuven een nieuwe campagne tegen het achterlaten van honden in de wagen bij warm weer. “Elk jaar sterven honden door nalatigheid van hun baasjes”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “De auto verandert al snel in een snikhete oven en het dier sterft een langzame en pijnlijke dood. In direct zonlicht loopt de temperatuur in een wagen immers al snel op tot boven de 50°C.”

Het waren de lokale politie van Leuven en Brussel die om 10.30 uur een fictief opsporingsbericht deelden via hun sociale media. “Wie herkent deze mannen?”  Via het opsporingsbericht wordt er gezocht naar twee mannen die een autoraam breken. Al snel wordt duidelijk waarom: ze redden een hond die werd achtergelaten in een snikhete wagen. Een levensgevaarlijke situatie voor het dier. Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld 21°C is, bereikt de temperatuur in de auto 32°C in slechts 10 minuten, 40°C in 30 minuten en 45°C na een uur. Bij hogere buitentemperaturen versnelt alles: het duurt slechts enkele minuten voordat de auto getransformeerd wordt in een dodelijke oven voor het dier.

Verwittig politie

GAIA-directeur Ann De Greef verduidelijkt de nieuwe campagne: “Het is natuurlijk niet de bedoeling om mensen aan te zetten om te pas en te onpas ramen van auto’s in te slaan. Enkel om mensen te sensibiliseren hun hond niet in de wagen achter te laten wanneer het warm is. Dat gebeurt jammer genoeg nog veel te vaak.” En wat als je een hond alleen in de auto ziet bij warm weer? “Dan verwittig je sowieso altijd eerst de politie en probeer je te achterhalen wie de eigenaar van de wagen is.”

Ook dit nog: honden raken warmte minder gemakkelijk kwijt dan de mens want ze zweten enkel via hun pootjes en snuit. Hun lichaam houdt warmte vast en hierdoor raken ze  sneller oververhit.

GAIA bedankt de politie Leuven en Brussel Hoofdstad voor hun medewerking aan de campagne.

 

--- Einde Bericht ---

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be