RECHTZETTING / TYPFOUT / www.eenpuppykopen.be

Emotionele documentaire vertelt het verhaal van zeven slachtoffers van broodfok

In het vorige persbericht stond een verkeerde link naar onze campagnepagina. De juiste link is www.eenpuppykopen.be en niet www.ikwileenpuppy.be. 

Brussel, 2 december 2018 De illegale handel en import van (te jonge) puppy’s uit Oost-Europa ligt aan de basis van enorm veel dierenleed, menselijk verdriet en gezondheidsrisico’s. Zieke dieren, met gedragsproblemen, die vaak te jong sterven: business as usual in de broodfoksector. Om een vuist te maken tegen die malafide handel lanceert GAIA een nieuwe campagne. Centraal staan zeven getuigen die één ding gemeen hebben: ze werden allemaal opgelicht door een broodfokker.

Elk jaar worden tienduizenden puppy’s door handelaars vanuit Oost-Europa (vnl. Slovakije, Tsjechië en Hongarije) naar België getransporteerd waar ze terechtkomen bij broodfokkers. Al te vaak zijn de jonge dieren ziek, zwak, niet gesocialiseerd en werden ze veel te vroeg bij de moeder weggehaald. Sommigen overleven de lange rit, dicht op elkaar gepropt in kleine kratten, van Oost-Europa naar ons land niet. De gezondheid van het dier interesseert broodfokkers niet. Ze liegen over de leeftijd en over de vaccinaties. Zo leiden veel verkochte puppy’s aan giardia (bloederige diarree), kennelhoest, ringworm en het parvovirus. En de moederhonden? Die werpen heel hun leven lang puppy’s in een donker en smerig hok. Deze malafide handel blijft bestaan ondanks honderden klachten van opgelichte kopers en de talrijke juridische procedures van GAIA. Het is een wederkerend fenomeen: telkens een broodfokker wordt veroordeeld, gaat hij gewoon verder onder een andere naam. En de strijd begint weer van nul af aan.

Gevaar voor de volksgezondheid
De import van puppy’s houdt ook een gevaar voor de volksgezondheid in. De puppy’s worden niet of te vroeg gevaccineerd tegen onder meer rabiës of hondsdolheid waardoor de vaccinaties niet werken. “We moeten niet uitleggen wat het zou betekenen als een besmette hond iemand bijt”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit.

Het aantal klachten van mensen die opgelicht werden door een broodfokker, blijft jaar na jaar stijgen. Ook bij GAIA regent het klachten. “Vergis je niet: de malafide broodfokkers spelen het spel slim. Ze hebben een erkenningsnummer van de overheid (wat de kopers geruststelt maar in feite maar weinig voorstelt), ze hebben altijd pups te koop (zo spelen ze in op impulsaankopen), ze houden hun verkoopruimte netjes (zo lijken ze professioneel), … . Maar de paspoorten? Die zijn vaak vervalst: er wordt gelogen over de leeftijd van de pups (hoe jonger, hoe schattiger, hoe gemakkelijker te verkopen) en over de vaccinaties. En de pups? Als ze niet enkele dagen na aankoop overlijden, sukkelen ze vaak heel hun leven met medische problemen en/of gedragsproblemen.”

Het Koninklijk besluit van 27 april 2007 houdende erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren bepaalt dat elke professionele kweker die minstens 10 nesten per jaar fokt, ook puppy’s uit het buitenland mag importeren en verkopen. “Aangezien het goedkoper is om te importeren dan om zelf te kweken, is voor malafide broodfokkers de keuze al snel gemaakt”, aldus Vandenbosch. En dat het lucratief is, blijkt uit de cijfers: na wapens en drugs is de handel in dieren de meest lucratieve criminele activiteit binnen Europa.

Sensibiliseren
Met een nieuwe campagne, te vinden via www.eenpuppykopen.be, wil GAIA de mensen sensibiliseren en duidelijk maken dat het verhaal achter de puppyhandel er één is van veel dierenleed en -uitbuiting. “We hebben heel bewust gekozen voor de eindejaarsperiode, een periode waarin de verkoop van puppy’s floreert.” In een emotionele korte documentaire vertellen zeven getuigen over hoe ze opgelicht werden door een broodfokker. Bij drie getuigen stierf de puppy amper enkele dagen na aankoop aan één of andere ziekte. Naast de video kan iedereen op www.eenpuppykopen.be ook heel wat informatie vinden over broodfok, een checklist ‘Hoe herken ik een broodfokker’ downloaden en een handleiding lezen over wat te doen als iemand opgelicht werd door een broodfokker.

Voor GAIA is de oplossing eenvoudig: adopt, don’t shop. In België zitten de dierenasielen overvol met honden en katten die wachten op een gouden mandje. “En wil je toch per se een puppy van een welbepaald ras? Ga dan alsjeblieft niet langs bij een broodfokker. Want elke koper houdt het systeem van dierenleed in stand.”

--- Einde bericht ---

Meer informatie
Contact:
Ann De Greef, directeur van GAIA: 0477 53 42 02

Hoe herken je een slechte kweker?.pdf

PDF - 886 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over GAIA

GAIA, of Global Action in the Interest of Animals, verenigt verdedigers voor dierenwelzijn en ijvert voor dierenrechten in België. GAIA werd in 1992 opgericht en heeft meer dan 80.000 leden en aanhangers. GAIA stelt de wreedheid en het dierenmisbruik aan de kaak door onderzoek en actieve, vreedzame campagnes.

 

Neem contact op met

Hopstraat 43 - Rue du Houblon 43 1000 Brussels

02 245 29 50

press@gaia.be

www.gaia.be